promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
III. Károly vérszomjas titkába sokan beleborzonganak, nagyon furcsa dolog derült ki róla és nem is tagadja
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az új uralkodó múltja különös titkot rejt, reméljük azért, hogy nem veszi véresen komolyan a dolgot.

III. Károly rekord hosszúságúra nyúlt várakozás után léphetett trónra. Hasonló esetben mindenki egyből rávágná, hogy régi vágya végre valóra vált, ám az ő esetében könnyen lehet, hogy ez az egész hajcihő már inkább volt nyűg, mint élvezet. Ettől függetlenül eddig felettébb profin viselte a vállára került hatalmas terhet és higgadtan kezelte családja balhés tagjainak botrányait is. Nem fiatal már, de ezzel együtt elképzelhető, hogy több tekintetben is reformer uralkodóként fog bevonulni a történelembe.

Az ő esetében az ősök kérdése különösen pikáns mellékzöngékkel bír, hiszen nem mindennapi talányra derült fény múltja kapcsán. Szerteágazó családfájáról eddig is tudtuk, hogy például hazánk egyik nemes hölgyéhez köze van, de a bonyolult rokoni szálak kibogozása után egy sokkal érdekesebb névre is rábukkanhatunk az illusztris felmenők között. Egy valódi fejedelemről van szó, akit embertelen kegyetlensége már életében legendává tett és aki később megkerülhetetlen popkultúrális ikonná vált. Természetesen Vlad Tepesről, a havasalföldi fejedelemről van szó.

Karóbahúzó Vlad román keresztneve a Drǎculea, apja nevéből, a Draculból ered. A dracul a modern román nyelvben ördögöt jelent, de az ő idejében sárkányt és démont is jelentett. Innen már csak egyetlen lépés és eljutottunk a Dracula kifejezéshez, amivel több korabeli írásban is illették.

Nem volt könnyű gyerekkora, édesapját állítólag Hunyadi János parancsára gyilkolták meg, testvérét pedig politikai ellenfelei élve elégették. Ezek után annyira nem meglepő, hogy galamblelkű pacifista helyett kegyetlen, mások kínzását felettébb élvező nagyúr vált belőle. Kedvenc módszere a karóba húzás volt, de fantáziája nem ismert határokat. Vaskézzel uralkodott és szigorúan büntette még a koldulást is. A fáma szerint egyszer magához hívatta Târgoviște koldusait és szegény embereit, majd feltette nekik a kérdést, hogy szeretnének-e mindörökre megszabadulni szegénységüktől. Az igenlő választ hallva rájuk gyújtatta a termet.

Bram Stoker legendás Drakuláját is ő ihlette, így alakja a vérszívókhoz hasonlatosan valóban elnyerte az öröklétet. Az Erdély iránt látványosan rajongó III. Károly számára nagy kérdés, hogy áldás, vagy inkább átok egy ilyen előd, de egy dolog biztos: azért nem szabad véresen komolyan vennie a dolgot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás