promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új Magyarországot alapított egy titokzatos kalandor a világ túlsó felén, ahol még a föld sóját is meglelte
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Olyan helyre álmodták meg alapítói az új álomhazát, ahol kevesen gondolnák.

Vitathatatlan, hogy Magyarország izgalmas eseményekben és dicső pillanatokban bővelkedő történelme méltán hasonlítható egy fordulatos regényhez. A hosszú évszázadok során sikerült kivívnunk a világ megbecsülését és bár sok nehézséget tartogatott számunkra a sors, mindig próbáltunk kitartani a számunkra fontos értékek mellett. Kevés olyan népet találni a Földön, amelynek emlékeit és hagyományait ennyi helyen lehetne fellelni a világban, mint a magyarokét. Szétszóródtunk, de van, ami mégis összeköt bennünket. Erre emlékeztetnek minket a világ túlsó felén fellelhető egykori magyar kolónia helyiségnevei is.

Sajnos az 1848-as forradalom és szabadságharc után nagyon sokaknak kellett hazánkat elhagyva új otthont keresni. Közéjük tartozott Eszterházy Pál Oszkár herceg is, akinek a tengerentúli, kanadai magyar kolónia felvirágoztatását köszönhetjük. Igaz, valójában nem volt herceg, sőt, még a neve sem stimmelt, de ez semmit sem von le tettei értékéből.

Történetünk főhősét Packh Jánosként anyakönyvezték 1831. szeptember 30-án Esztergomban. Édesapja a kor elismert építésze volt, aki dolgozott többek között az esztergomi bazilika tervein, a pannonhalmi apátsági könyvtárán és a székesegyház tornyán, valamint több más egyházi épületen. Végül gyilkosság áldozata lett, amiben bűnrészesnek találták és elítélték a sokak szerint ártatlan feleségét is. A pletykák szerint a kikapós menyecske Esterházy III. Miklós herceg szeretője volt, így a fiatal János talán valóban hercegi sarj volt. Soha nem ismerték el ennek tényét, ez azonban nem zavarta őt a név használatában.

A kalandvágyó fiatalember hadnagyi rangban szolgálva részt vett a szabadságharcban, majd Törökországon át Londonba menekült. A jó kiállású János később az angol királyi hadseregbe is felvételt nyert, sőt, még tiszti kinevezést is kapott. Megjárta a krími háborút, Fokvárost és Indiát, sőt, Jamaicát és a Bahama szigeteket is. Nem csupán a harctéren volt nagyon ügyes a világlátott fiatalember, hanem szervezőként is, ezért a seregben való leszerelését követően, némi kitérő után New Yorkba utazott, hogy régi álmát megvalósítva segítse az új hazára vágyó honfitársait.

1880-ban megalapította az Első Magyar Gyarmatosító Társaságot. Ez a próbálkozás ugyan nem lett sikeres, mégsem adta fel a terveit, amikhez végül Kanada nyújtott segítő kezet. A kanadai hadsereg a segítségével sikeresen verte le a korszak jelentősebb indián lázadásait, így lehetségesnek tűnt régi álma, Új Magyarország megalapítása a végtelen prérin. Az északi államban abban reménykedtek, hogy a magyar szélhámos-főúr képes lehet akár félmillió hunkyt, azaz magyar, szlovák és ruszin telepest Saskatchewan tartományba csalogatni a jobb élet reményében.

1885-ben az első 38 család Manitoba tartományban telepedett le, a beszédes nevű Hun Valley, azaz Hunok Völgye nevet viselő területen. Innentől kezdve nem volt megállás, sorra alapultak a magyar nevet viselő települések a zord északi államban. 1886-ban például megalapult Kaposvár és a kalandor nevét viselő Esterházy, ez utóbbi pedig később villámgyors fejlődésnek indult. A településen volt iskola, szálloda, bár, templom postahivatal, sőt, később még vasútállomás is. A közel 900 lakosú városka igazi korabeli sikertörténet volt, amit jól mutat az is, hogy 1907-ben már kórházzal és mozival is rendelkezett. Később itt nyitották meg a világ legnagyobb kálisó bányáját, ezért szokás a helyet a föld sójaként is emlegetni.

A kivándorlási hullám csúcsán több más magyar név is feltűnt a környező területeken. Találkozhatott például a vándor Otthon, Békevár, Mátyásföld, Székelyföld és Árva nevű településtáblákkal is.

Maga az Újhaza felvirágoztatását legfontosabb életcéljaként kezelő Esterházy idős korában nincstelenül hunyt el. Kalandor volt ugyan, de a szó legnemesebb értelmében véve, aki jó ügyekért harcolt egész életében és nevét a mai napig őrzi az általa alapított település, távol szülőföldjétől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás