promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő titok lapult egy olcsó festmény alatt, örökre megváltoztatta megtalálója életét
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amikor megvette új tulajdonosa, álmában sem gondolta volna, hogy mire bukkan a kép alatt.

Gyermekként szinte mindenki imádja a kincsvadászatot. Van valami semmihez sem hasonlítható érzés abban, ahogy felfedezőútra indulunk a házunk körüli kertben, vagy éppen a padlás elfelejtett emlékeket rejtő bútorai között. Akkoriban még minden kincsnek számít, ami érdekes, vagy furcsán néz ki, ezeket aztán örömtől kipirult arccal lehet mutogatni a barátoknak, vagy a szülőknek. Sokan viszont későbbi életük során is tovább őrzik lelkükben ezt a varázslatos érzést és ha nem is válik belőlük hivatásos felfedező, vagy kincsvadász, de azért próbálnak rendkívüli tárgyakhoz jutni.

A legjobb módja annak, ha valódi különlegességekre vágyunk, de nem szeretnénk vagyonokat költeni a kiválasztott tárgyra, ha lelkesen látogatjuk a bolhapiacokat és garázsvásárokat. Ezeken a helyeken limlomokon és csupán eszmei értékkel bíró különlegességeken kívül valódi kincsekre is bukkanhatunk, kellő hozzáértéssel, vagy jó adag szerencsével. Ez utóbbival nem állt hadilábon az a férfi sem, aki az IFLScience cikke alapján 1991-ben nyélbe ütötte élete üzletét.

Hamar megakadt a tekintete egy furcsa festményen. A képet magát borzasztóan csúnyának találta, azonban a keret elnyerte a tetszését és végül, némi alkudozást követően, 4 dollárért megvásárolta. Ekkor még nem is sejtette, hogy milyen fantasztikus kincs birtokába jutott.

Otthonába visszatérve gyorsan szétszedte a képet és nagyot csalódott, amikor rájött, hogy a keret minősége bizony sok kívánnivalót hagy maga után. Amikor már éppen felötlött benne a gondolat, hogy mekkora pénzkidobás volt ez a vásárlás, meglátott a kép mögött egy összehajtogatott papírlapot.

Az üzleti borítékok méretéhez hasonló nagyságú papírlapról nem is sejtette, hogy komolyabb értékkel bírna, de mivel úgy gondolta, hogy egy 19. századból származó darabbal van dolga, érdekességként elrakta. Végezetül egy barátja unszolására kikérte a Sotheby's aukciósház szakértőjének a véleményét, aki valósággal sokkolta válaszával: a megtalált, tökéletesen ép állapotú papír egyike az Amerikai Egyesült Államok 25 darab eredetiben készült függetlenségi nyilatkozatának. Később felkért egy szakértőt a hihetetlenül értékes kincs értékesítésére, aki 2.2 millió dollárért tudta eladni egy árverésen. A különleges lelet értékét az is nagyban emelte, hogy gyakorlatilag teljesen ép állapotban maradt fent, a helyreállításával sem kellett időt tölteni.

2000-ben ismét kalapács alá került, ekkor már 7.4 millió dolláros áron kelt el. Eredeti megtalálója alighanem élete legjobb üzletét ütötte nyélbe anno és azóta egészen másként tekint minden csúnyának és értéktelennek látszó festményre. Ekkora szerencséje persze keveseknek lehet, de azért érdemes nyitott szemmel járni a bolhapiacokat, ki tudja milyen kincsre lelünk. A függetlenségi nyilatkozat rejtélye anno Nicolas Cage karakterét sem véletlenül ihlette meg A nemzet aranya című kalandfilmben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás