promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Antonio Banderas hasonmása is játszott a magyar sci-fi sorozatban, melyben Szulák Andreát szűk űrruhában láthattuk
Borítókép:  Pinterest
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szulák Andrea űrruhában egy magyar sci-fiben? Az Űrgammákban ezt is láthattad! 

Emlékszel még a Xénia-lázra? Ne nézz furcsán, ha nem tudod miről van szó, de most te is megtudhatod, hogy mire is gondoltunk. A Xénia-láz egy magyar sci-fi! sorozat főcímdala volt és egyfajta rajongói lázra is utalt, mely országszerte nagyon népszerű volt. Az Űrgammák összesen 160 részt élt meg, 1995 és 1998 között volt műsoron. 

Az akkori Nemzeti Alaptantervre alapozott oktató sorozat kifejezett célja volt a természettudományok iránti érdeklődés felkeltése. A sorozat köré indulása után klubot, majd ifjúsági egyesületet (Xénia Láz Egyesület) szerveztek 76 ezres tagsággal (melynek toborzását egyebek mellett az iskoláknak juttatott pénzzel ösztönözték) és olyan akciókkal, mint „Javíts egy jegyet” és „Válaszd meg az év tanárát”. A sorozatot kritika érte bárgyúsága és a termékelhelyezések miatt; a marketingbe később az egyesületet is bevonták. A baloldali kötődésű egyesület (vezetőségi tagja volt például Schmuck Andor) a tanulók körében végzett adatgyűjtés miatt – mely érzékeny adatokra, például politikai kötődés, vagyoni helyzet stb. is kiterjedt – botrányba keveredett. Az 1998-as választások után a sorozat véget ért, a mozgalom elsorvadt, az egyesületet az úttörőszövetségbe olvasztották-írja a sorozatról a Wikipédia. 

Hihetetlen, de a magyar ifjúsági sorozat tényeg egy űrhajón játszódott és még olyan nagyobb nevek is szerepeltek benne, mint Nyertes Zsuzsa, Sörös ándor, Szombathy Gyula és Szulák Andrea. Ő énekelte egyébként a sorozat betétdalát is, ez volt a Xénia-láz. 

Sörös Sándorról egyébként akkoriban sokan megjegyzték, hogy mennyire hasonlít Antonio Banderasra a sorozatban. 

A sorozat története sem volt mindennapi, szintén a Wikipédia így fogalmazta meg.:

A Haldor-01 űrhajó legénysége Dexter parancsnok és Sziniszter kivételével elesett a galaktikus csatában. Orsit, Jucit, Csillát, Patrikot, Ákost és Jocót elrabolják Budapestről – velük pótolják a hajó legénységét.

Részletesebben: Jocó és Patrik egy játékteremből kerül a hajóra a videójátékon keresztül, melyben ők – egyelőre – egyszerű játékosokként vívják a kozmikus ütközetet a drakvúfok ellen. Az átsugárzási műveletet titokban Xénia dadája, Polla hajtja végre egy idős nő alakját öltve (Dexterék tudta nélkül).

A második műveletet Dexterék végzik: miután a Haldor-01 a Föld vonzáskörébe került (és energia hiányában nem tudja elhagyni az orbitális pályát), kihasználják az alkalmat és meggyőződnek a bolygót lakó emberek használhatóságáról. Véletlenszerű választásuk éppen a négy iskolásra (Juci, Ákos, Orsi és Csilla) esett. Ők ezalatt éppen egy garázsban tartózkodnak, így a helyiséggel együtt transzportálják át őket.

A földi gyerekek a hosszú küldetés alatt iskolában szerzett tudásukkal (matematika, fizika, kémia, és biológia) segítik a két földönkívüli űrgammát.

Természetesen a sorozatban szereplő fiatalok időközben már felnőttek, és ma már szinte rájuk sem lehet ismerni, van, aki már nem is Magyarországon él közülük, pl Eördögh Alexa, aki Németországban él és teljesen visszavonult a filmezéstől. 

Ebben a videóban látni lehet, mennyit változtak az egykori szereplők.:

Itt pedig egy részlet az egyik epizódból:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás