promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Farkas bukkant az elhagyott gyerekekre, sorsuk megrengette a világot
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezért farkasok lettek Róma jelképei. 

A híres Római Birodalom alapításához számos legenda és monda fűződik. Róma időszámításunk előtt 753-ban ezen a napon alapult egy ikertestvérpárnak és egy farkasnak köszönhetően - legalábbis a legendák szerint. 

A testvérpárt Romulusnak és Remusnak hívták, akiket árva csecsemőként talált meg egy farkas és szoptatni kezdte őket, de ez még csak a kezdet.  

A monda szerint Kr. e. 753. április 21-én Romulus és ikertestvére, Remus azon a helyen alapították meg Rómát, ahol árva csecsemőként ez a farkaslány szoptatta őket. Valójában a Romulus és Remus mítosz valamikor az i. e. negyedik században keletkezett, Róma alapításának pontos dátumát pedig Marcus Terentius Varro római tudós határozta meg az i. e. első században.

A legenda szerint Romulus és Remus Rhea Silvia, Numitor alba longai király lányának, Rhea Silviának a fiai voltak. Alba Longa egy mitikus város volt az Albán-hegységben, a későbbi Rómától délkeletre. Az ikrek születése előtt Numitort fiatalabb testvére, Amulius megbuktatta, aki arra kényszerítette Rheát, hogy vestal szűz legyen, hogy ne szülhessen rivális trónkövetelőket a címére.

Rheát azonban Mars hadisten teherbe ejtette, és így életet adott Romulusnak és Remusnak. Amulius elrendelte, hogy a csecsemőket fojtsák a Tiberisbe, de azok túlélték, és a Palatinus hegy lábánál partra sodródtak, ahol egy farkaslány szoptatta őket, amíg egy Faustulus nevű pásztor meg nem találta őket.

Az ikreket Faustulus és felesége nevelte fel, és később egy fiatal pásztor harcosokból álló csapat vezetői lettek. Miután megtudták valódi kilétüket, megtámadták Alba Longát, megölték a gonosz Amuliust, és visszaültették nagyapjukat a trónra. Az ikrek ezután elhatározták, hogy várost alapítanak azon a helyen, ahol csecsemőként megmenekültek. Hamarosan azonban kicsinyes veszekedésbe keveredtek, és Remust megölte a bátyja. Ezután Romulus lett a település uralkodója, amelyet róla neveztek el "Rómának".

Hogy benépesítse városát, Romulus menedéket nyújtott a szökevényeknek és száműzötteknek. Rómában azonban hiányoztak a nők, ezért Romulus meghívta a szomszédos szabinokat egy ünnepségre, és elrabolta asszonyaikat. Ezután háború tört ki, de a szabin nők közbeléptek, hogy a szabin férfiak megakadályozzák Róma elfoglalását. Békeszerződés született, és a közösségek Romulus és a szabin király, Titus Tatius közös uralma alatt egyesültek. Tatius korai halála, amelyet talán Romulus követett el, ismét a rómaiakat hagyta egyedüli királyként. Hosszú és sikeres uralkodás után Romulus rejtélyes körülmények között halt meg. Sok római úgy vélte, hogy istenné változott, és Quirinus istenségként tisztelték.

Romulus után még hat királya volt Rómának, az utolsó háromról azt hitték, hogy etruszkok voltak. Kr. e. 509 körül pedig megalakult a római köztársaság.

Egy másik római alapítási legenda szerint, amely az ókori Görögországból ered, a mitikus trójai Aeneas alapította Laviniumot, és egy dinasztiát indított el, amely több évszázaddal később Romulus és Remus születéséhez vezetett. Az Iliász című görög eposzban, amelyet Homérosz írt az i. e. nyolcadik században, Aeneas volt az egyetlen jelentős trójai hős, aki túlélte Trója görög pusztulását. Egy szakasza az Iliásznak arról szólt, hogy ő és leszármazottai uralkodni fognak a trójaiak felett, de mivel Trójában nem maradt feljegyzés ilyen dinasztiáról, a görög tudósok azt javasolták, hogy Aeneas és követői áttelepülnek.

Az i. e. ötödik században néhány görög történetíró azt feltételezte, hogy Aeneas Rómában telepedett le, amely akkor még kis városállam volt. A Kr. e. negyedik században Róma terjeszkedni kezdett az itáliai félszigeten belül, és a görögökkel egyre szorosabb kapcsolatba kerülő rómaiak egyre jobban elfogadták azt a feltevést, hogy Aeneasnak szerepe volt nagy városuk alapításában. Az i. e. első században Vergilius római költő az Aeneas-mítoszt az Aeneis című eposzában dolgozta fel, amely Aeneas Rómába vezető útjáról szól. Augustus, az első római császár, valamint Julius Caesar, a nagybátyja, állítólag szintén Aeneas leszármazottai voltak - írja a History.com.

Itt egy videóban hosszabban is megnézheted Róma alapításának izgalmas történetét!

A Római Birodalom egykor a világ legnagyobb és legerősebb birodalma volt, és a colosseumi gladiátorharcoktól kezdve az ízes olasz borokig, az orgiákig, a piactéri színjátszás alapajaiiig, a fagyiig és a pizzáig, gyakorlatilag mindent Romulus és Remus véletlenszerű sorsának köszönehtünk. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás