promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar mesét olvastak fel a világűrben? - 60 éves lett TV Maci, a gyerekek legjobb barátja
Borítókép:  YouTube screenshot
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gyerekek milliói nőttek fel ezen az édes bábfigurán, amin nem fog a kor, ma is mindenki imádja.

A tévé jött, látott és győzött. Sokáig luxusnak számított itthon a szórakozásnak ez az új és korszerű módja, de akik megtehették, hogy vegyenek egyet maguknak, azok nem bánták meg. Mai szemmel már egészen hihetetlen volt az első fekete-fehér készülékek bájosan bumfordi látványa, nem is beszélve a képminőségükről, mégis megadták azt, amire semmi más nem volt képes. Behozták a nagyvilágot az emberek nappalijába és segítségükkel új családi szórakozási forma született, a közös esti tévénézés.

A magyar filmipar és a televízió sok klasszikust adott nekünk az eltelt évtizedek során, de olyan ikonikus alakja nagyon kevés akad, mint a hazai gyerekek örök jóbarátja, a TV Maci, amely elsőként 1963. április 15-én jelent meg az MTV műsorán az Esti mese felvezetőjeként.

Az imádnivaló bábfigurát Szabó László iparművész készítette, míg a mindenki által ma is dúdolt aláfestő zenéjét Pécsi Józsefnek köszönhetjük. Megjelenésekor a rádióújságban így harangozták be az új jövevényt:

„Ettől a naptól fogva egy kis mackó is hallgatja az esti mesét!”

Első szereplése a „Szép álmokat, gyerekek!” címmel kezdődött és ekkor még természetesen fekete-fehér volt, de már ugyanolyan rendesen viselkedett, mint a későbbiekben, azaz egy alapos fogmosást követően ült csak le a TV elé megnézni az esti mesét, majd utána szépen elment lefeküdni és aludni. Ahogy azt minden rendes gyereknek is kell(ene).

Hatalmas sikert aratott, a gyerekek imádták és valóságos családtag vált belőle az évtizedek során. Népszerűségét jól mutatja, hogy 1980-ban még Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst is elkísérte küldetésére és együtt mondtak mesét az űrhajóból.

Voltak riválisai, hiszen kezdetben a készítőkben több mesefigura ötlete is felmerült, de aligha bánták meg a döntésüket. Bálint Ágnest volt az, aki megalkotta a forgatókönyvet, ami az idők során többször is változott, illetve alkalomhoz illően bővült. Volt Mikulásos változat és olyan is, amiben TV Maci hű barátjával együtt rendet rak a szobájukban. A célzás egyértelmű, de olyan aranyos formában próbálta nevelni a gyerekeket, hogy ezért senki nem haragudott meg rá.

Eredetileg egy falusias hangulatú mackókunyhóban élt volna, de végül a televízió vezetősége a kor hangulatát jobban megidéző panellakás mellett döntött. Társai is többször megváltozott, átalakult. Kezdetben Valérkát láthattuk mellette, „akit” 1981-ben a szintén megújított Maci mellett Csutkababa követett, majd végül jött Paprika Jancsi, aki már nem egyszerűen a babája volt, akit magával vitt mindenhová, hanem igazi, élő barátja.

Később megpróbálták levenni a műsorról, elavultnak gondolva, de a népharag miatt gyorsan visszakoztak, éppen úgy, mint amikor ismét át akarták átalakítani, de persze ez a kezdeményezés sem volt sikeres. Mindenki ragaszkodott a régóta jól ismert és szeretett TV Macihoz, akinek örökre helye van a magyarok szívében, nem véletlen, hogy hazánkban még Micimackónál is népszerűbb. Reméljük, hogy még nagyon sokáig velünk lesz, hiszen láthatóan nagyon jól viseli a korát és cseppet sem öregedett az elmúlt évtizedek alatt, ráadásul a fogai is éppolyan tiszták, mint évtizedekkel ezelőtt.

Az Emlékmackó oldalán részletesen írnak kedvencünkről, az alábbi videókban pedig néhány ikonikus szereplését láthatjuk. Garantáltan mindenkit meg fognak rohanni a szép emlékek a videókat látva.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás