promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Honnan ered Süsü, a sárkány neve? Több százezer magyar fog megdöbbenni az igazságon
Borítókép:  Profimedia-illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarország kedvenc sárkánya egy olyan dologról kapta a nevét, amire nem is gondoltál volna.

Nincs olyan ember Magyarországon, aki ne látott volna legalább egy részt az ország kedvenc sárkányának, Süsünek a kalandos történeteiből. Süsü, a sárkány a magyar kultúrtörténet, a popkultúra, a mese-, illetve bábtörténelem egyik legnevezetesebb figurája. Eredetileg még a hetvenes években kezdődött a sorozat, pontosan 1977-ben, és 1984-ig láthatták frissülve folyamatosan az epizódokat a tévénézők. Ám ezek csak évszámok, hiszen a sorozat évtizedekig a képernyőn volt, és generációk ismerték meg Süsüt újból és újból, ezért is lehet egy fontos összekötő kapocs a magyarok között a Csukás István forgatókönyveiből készült feledhetetlen alkotás, amelynek a nagyszerűségéhez és népszerűségéhez Bodrogi Gyula orgánuma is nagyon sokat hozzátett.

A sorozat kesztyűs bábtechnikával készült, és valószínűleg mindenki azonnal dúdolja is már az Ó, ha rózsabimbó lehetnék, illetve az Én vagyok a híres egyfejű számok dallamait.

Amúgy van némi nemzetközi beágyazottsága a sorozatnak, hiszen Süsü történetét Miroslav Nastosijevic szerb szerző (fordította: Fehér Ferenc) rádiójátékából ismerte meg a dramaturg, Takács Vera, és első hallásra beleszeretett. A szériának, így Süsü történetének még számos folytatása született az évtizedek alatt, mint például a Süsüke, a sárkánygyerek, amely egyenesen Süsü fiáról szól, az ő kalandjait követhetik végig a nézők.

És hogy mégis honnan jön a kitagadott, egyfejű sárkány neve, a Süsü?

A Süsü keselyűk című amerikai rajzfilm nevéből, amelynek az eredeti címe Dastardly and Muttley in Their Flying Machines.

(Forrás: Wikipedia, Index)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás