promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarok és a nyelvtanulás? Irtó ciki videó került elő - hihetetlen, de a Mézga család már évtizedekkel korábban figyelmeztetett minket
Borítókép:  Újságmúzeum
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokkoló felfedezést találtunk a Mézga családban.

A Mézga család rajzfilmsorozata máig egyedi és zseniális. A furcsa családról szóló sztori a magyarok kedvence volt a '60-as, '70-es és '80-as években. A főcímdal az még ma is sokak fejében zenghet, kitörölhetetlenül.

A történet fő vezérfonala szerint a kiskamasz 12–13 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva: olyan készülékeket bütyköl, amelyekkel akár űrutazásokra viheti a pereputtyát, máskor 30. századi leszármazottjával (köb-ükunokájával, MZ/X-szel, avagy „Öcsivel”) lép kapcsolatba, és különféle modern holmikat kér tőle (Aladárnak egyébként az akkor még gyerekként csak szárnyait bontogató Geszti Péter adta a hangját). Családtagjai azonban csak a legritkább esetben tudnak jól bánni az új eszközökkel és lehetőségekkel, s aztán ismét rajta a sor, hogy kihúzza őket a csávából.

Aladár egyetlen hű szövetségese Blöki kutyája, aki olykor kísérleteiben is segédkezik. A család további tagjai közé tartozik rettenthetetlen szigorra törő, kissé ügyefogyott atyja (Mézga Géza), jóságos, bár nem túl erős idegzetű anyja (Mézga Gézáné, született: Rezovits Paula) és enyhén hígagyú nővére (Kriszta) a macskájával (Maffia). Fontos szereplők még az ingerlékeny szomszéd (Máris), valamint a csupán szóban emlegetett Hufnágel Pisti, Paula fiatalkori udvarlója, akihez – amint azt minden egyes rész végén felemlegeti – sajnálja, hogy mégsem ment feleségül - összegzi a sztorit a Wikipedia.

A Mézga családot azért is szerették annyian annak idején, mert szinte minden epizódnak volt valami tanulsága és okosan, de nem szájbarágósan közölt nagy igazságokat az életről.

3 évad készült belőle és külföldi producerek is segítettek a magyar sorozat megvalósulásában, mert hittek a sikerében. A Magyar Televízióban lehetett ezt is látni, mint a többi egykor sikeres nagy tévés vetélkedőt is, kvízműsorokat is.

A Mézga család jött, látott és győzött. A neten mai napig találhatóak aranyköpések az epizódokból és bizonyos dramaturgelemei mai filmekben, sorozatokban is megtalálható (pl: Drága örökösök- Huffnáger-Klimkhanger Pisti vonal).

A YouTube-on pedig beleakadtunk egy olyan részletbe, melyben a nyelvtanulás fontosságára hívták fel az alkotók a figyelmet, és a szereplők bénaságán keresztül ma is tökéletesen átjön, hogy milyen kellemetlen helyzetekbe tud sodorni az, ha nem értesz egy adott idegen nyelvet.

A videó itt látható:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás