promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hajlott korú, ráncos néni lett a Poirot-filmek Miss Lemonja, 75 évesen rá sem ismerni Pauline Moranra
Borítókép:  Hercule Poirot Wiki
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen tudják, de Pauline Moran egy híres horrorfilm főszereplője is volt, mielőtt Poirot titkárnője lett. Így néz ki most 75 évesen az angol színésznő.

Pauline Moran-t sokan csak úgy ismerik, mint Miss Lemon megformálóját, pedig előtte és utána is számos produkcióban láthattuk. De kétség sem fér hozzá, hogy Poirot titkárnőjeként vált nemcsak országosan, de Európa-szinten is ismertté; Magyarországon is nagyon hamar megkedvelték a színésznőt.

Pauline Moran 1947-ben született az Ír-tenger partján fekvő Blackpool-ban. Középfokú tanulmányai után több színiiskolát is kijárt, nemcsak tanult, de dolgozott is a pályakezdő színészeket támogató National Youth Theatre Alapítvány társulatában is, ami olyan hollywoodi sztárok indulását segítette, mint például Daniel Craig, Helen Mirren, Daniel Day-Lewis, és Derek Jacobi.

Miután elvégezte a Royal Academy of Dramatic Art színiakadémiát, elkalandozott egy másik olyan szakterület irányába, ami aztán végigkísérte őt egész életében. Pauline Moran ugyanis ismert asztrológus is volt, nemcsak színész; mi több, még basszusgitáros is volt a She Trinity nevű női popegyüttesben, akikkel együtt 1966-ban kiadták legismertebb lemezüket, a He Fought The Law / The Union Station Blues-t (az együttes végül 1971-ben feloszlott).

Pauline Moran főként színpadi színészként tevékenykedett, de több mozgóképes produkcióban is vállalt szerepet. Legismertebb játékfilmes alakításait az 1981-es The Good Soldier-ben, valamint az 1989-ben bemutatott Asszony feketében című horror-drámában nyújtotta - utóbbiban ő alakította a címszereplőt, a névtelen, fekete ruhás asszonyt. Ebben a filmben van egy jelenet, ami sokaknak okozott rémálmokat akkoriban; kétségtelen, hogy Pauline Moran rémséges játékától és sikolyától még ma is megfagy az emberben a vér.

Mindezek mellett említést érdemel még a The Cleopatras című televíziós sorozat, amiben III. Bereniké egyiptomi királynőt (vagyis Kleopátra Berenikét) játszotta.

Az igazi áttörést végül az 1989 és 2013 között készült Poirot hozta meg neki: a sorozatban összesen 32 epizódban játszotta Miss Lemon karakterét. Azóta eltelt 10 év, Pauline Moran pedig már 75 éves. A színésznő utoljára 2021 novemberében adott interjút egy podcast műsorban, akkor készült róla ez a fiatalkori énjével összeszerkesztett kép is:

(Fotó: Podomatic)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás