promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindenkit megdöbbentett a Disney: filmek helyett fegyvergyártásba kezdenek?
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Csillagok Háborúja filmek nagyon megihlették a Disneyt, erre még George Lucas is elégetten csettintene.

A Csillagok Háborúja (Star Wars) sorozatot a világhírű George Lucas filmrendező álmodta meg és vitte mozivászonra a Lucasfilm segítségével. Kevés ehhez hasonlóan legendás alkotást találni a filmtörténelemben, amelyen több generáció is felnőtt és bár változott a kor és a divat, a jedik iránti rajongás soha nem halványult el. A jó és a rossz örök, mesebeli harca űropera formájában született újjá és vált megkerülhetetlen popkulturális ikonná az elmúlt évtizedek során.

Belegondolni is furcsa, hogy az első részt 1977-ben mutatták be a mozikban Csillagok háborúja címmel. Közel fél évszázad telt el azóta, és bár technikai értelemben már elhaladt mellette az idő, mind története, mind pedig a filmet körüllengő varázslat megmaradt. Se szeri, se száma azoknak a könyveknek és mozgóképes alkotásoknak, amelyek ebből a klasszikusból merítettek ihletett és persze azt se feledjük el, hogy az elmúlt évtizedek alatt a világ egyik legjövedelmezőbb fanchise-ává vált.

Igazi aranybánya a Csillagok Háborúja világa, amelyet igyekeznek is minél jobban kihasználni. Könyvek és filmek mellett LEGO és egyéb játékfigurák, számítógépes programok és megszámlálhatatlanul sok egyéb hasznos és haszontalan kütyü gazdagítja a megszállott gyűjtők polcait. A sorozat talán legikonikusabb eszközei, a jedik és sithek varázslatos fegyverei, a fénykardok. Természetesen ezek sem kerülhették el, hogy a boltok polcaira kerüljenek, azonban igazán komoly és minőségi darabokkal még nem találkozhattunk. Egészen mostanáig.

2012-ben a Disney felvásárolta a Lucasfilmet, majd gyorsan nekilátott, hogy ezt a milliók által imádott világot annyira jövedelmezővé varázsolja, amit utoljára talán csak „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban” remélhettek.

A pénz számolgatása mellett a rajongókról sem feledkeznek meg és ezt nem csak új filmek és sorozatok révén bizonyítják, hanem időnként egészen elképesztő rajongói tárgyakat hívnak életre. Most is így tettek és ahogy arról az Extremetech is beszámolt, bemutatták a világ eddigi legvalósághűbb fénykardját.

Az SXSW rendezvényen a Disney egyik vezetője, Josh D’Amaro olyat mutatott a színpadon, amivel sikerült mindenkit elképesztenie. Amikor a segítője átadott neki egy apró eszközt, Joshnak elég volt megérintenie azon egy gombot, mire a megszokott hanghatás kíséretében neonkék plazmapenge ugrott elő a markolatból. Mindenkit lenyűgözött a bemutató, hiszen még soha nem láthattunk megközelítőleg sem ehhez hasonlóan realisztikus fénykardot a való életben.

A rajongók egyből nyúltak volna a bankkártyájukért, de sajnos gyorsan lehűtötték a kedélyeket. Ez a csodás játékszer jelenlegi formájában nem eladó. Csak a szerencsés kiválasztottak vehetik a kezükbe, például színészek és azok, akik a Disney Star Wars tematikájú szórakoztató központjaiban dolgoznak.

Azért nem kell nagyon elkeseredni. Nem véletlen, hogy már 2015-ben 42 milliárd dollárra becsülték a Csillagok Háborúja márkaértékét és a Disney minden egyes dollárt szeretne kisajtolni ebből, amit csak lehetséges. Talán egyszer eljön az a nap is, amikor a rajongók imái meghallgatásra találnak és valamilyen formában kézbe vehetik áhított fénykardjukat. Addig pedig marad a tudat, hogy az „Erő velünk van”.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás