promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
6000 évvel ezelőtt ilyen nyelven beszéltek a Földön az emberek? Elképesztő felvételek kerültek fel a YouTube-ra, életre keltették a régi nyelveket
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez az a videó, amit végig fogsz hallgatni, mert annyira kíváncsi leszel.

Valószínűleg nagyon sok embert érdekel, hogyan beszéltek őseink, több száz vagy akár több ezer évvel ezelőtt. Ha belegondolunk, hogy pár év, pár évtized alatt mennyit tud változni a beszélt nyelv, akkor bizony több ezer éves távlatból elképesztő lehet a változás. Ha például arra vagyunk kíváncsiak, hogyan beszélhettek magyar őseink, akkor bizony elsősorban 1000 évvel ezelőttre tudunk visszamenni, példáu az első magyar nyelvű vers, ami fennmaradt, azaz Ómagyar Mária-siralom, méghozzá a 13. századból.

De van még ennél is régebbi, magyarnyelvű emlékünk a múltból, ez pedig a Halotti beszéd, amelynek valószínűleg az első sorát mindenki betéve tudja.

De még ennél is messzebbre mehetünk vissza, és meghallgathatjuk, hogyanbeszéltek mondjuk több ezer évvel ezelőtt a Földön. Meghallgathatjuk, hogyan beszéltek az ókori Egyiptomban, vagy akár azt is, hogy az aztékok milyen kiejtéssel kommunikáltak egymással. Aztán itt vannak az ókori görögök, a sumérok, és a vikingek is. A YouTube-ra most felkerültek olyan videók, amelyek megpróbálják rekonstruálni őseink kiejtését. És megeshet, hogy a videó nyelvezete nem tökéletes, hiszen lehet, hogy sosem fogjuk megtudni, hogy pontosan miylen ütemben neszéltek több ezer évvel ezelőtt, de így is egy nagyszerű ablak a múltra.

(via IFLScience)

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás