promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási közutálatot váltott ki A Jedi visszatér, mikor 40 éve bemutatták - dühös nézői reakciók 1983-ból, akik rühellték a ma már körberajongott mozifilmet
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

40 éves nézői reakciók bizonyítják, hogy a körberajongott A Jedi visszatér-t pontosan annyira utálták a rajongók 1983-ban, mint most a Disney-féle Star Wars-filmeket.

1983-ban, idén 40 éve mutatták be az ameikai mozikban a Star Wars eredeti trilógiájának záró epizódját, A Jedi visszatér-t. Az ember azt gondolná, hogy amikor az internet még gyerekcipőben járt és alig voltak otthoni használatú számítógépek, a rajongók nem tudták hol kibeszélni a filmekben látottakat.

Pedig néhány egyetemista 1980-ban létrehozta az internetes fórumozás ősét, az USENET-et, amiből nagyon sok archív poszt maradt fent. Ezek aztán 2001-ben a Google kezébe kerültek, így most bárki megtalálhatja őket, és többek között olvasgathat arról, hogy 40 évvel ezelőtt milyen véleménnyel voltak a rajongók A Jedi visszatér-ről.

Mark Terribile 1983. május 28-án tette közzé a filmről írt értékelését az USENET-en, amiben dicsérte a film látványvilágát, de aztán sok negatívumot hozott fel. A szerző nehezményezte, hogy a filmben egyedül Luke Skywalker kapott normálisan megírt történetet, majd megemlített néhány olyan történetelemet, ami véleménye szerint röhejes vagy megkérdőjelezhető volt. Szerinte Leia túl könnyen fojtotta meg Jabbát, nem értette, hogy Yoda a halálos ágyán miért mondja Luke-nak azt, hogy nem kell már tovább tanulnia, hiszen A Birodalom visszavág-ban még erősködött, hogy maradjon a bolygón. Mindezek mellett azt sem értette, hogy Anakin teste miért nem tűnt el, miután visszatért a jó oldalra és meghalt. Nevetségesnek tartotta, hogy a "szőrös kis emberkék" (itt az ewokokra gondolt) könnyedén megsemmisítették a birodalmi AT-ST lépegetőket, és összességében túl soknak érezte a "humoros közjátékokat".

Egyébként számtalan reakciót, nézői visszajelzést lehet találni A Jedi visszatér-ről; ezek mind az USENET-re kerültek fel az 1983-as bemutatója után. Érdemes elolvasni ezeket az írásokat, mert olyan érzésünk támad, mintha valamelyik újfajta, a Disney égisze alatt készült Star Warsról lenne szó. Az akkori rajongók szó szerint rommá fikázták A Jedi visszatér-t, utálták, gyűlölték, és pontosan ugyanolyan érveket hoztak fel ellene, mint az újabb produkciók ellen.

„Múlt pénteken láttam a filmet, és be kell valljam, bár nagyon tetszett, a vége hagyott némi kívánnivalót maga után. Szerintem túl vidám volt, és előre lehetett tudni, hogy a jó fiúk győznek (sértetlenül, vagy csak kis sérüléssel – kivéve néhány Ewokot), a rossz fiúk pedig mind meghalnak. Legyél már kicsit komolyabb, George! Legalább néhány főszereplő meghalhatott volna a csatában, hogy megmentsék a felkelőket”

„Nem volt benne semmi meglepetés. Szóval Leia az – subidú. Szóval Vader igazat mondott – tralala! Nem mintha ezeket a dolgokat megjósoltam volna, de csak azért nem, mert túl nyilvánvalóak, és a TESB (A Birodalom visszavág) alapján azt gondoltam, Lucas szereti a nagy meglepetéseket”

„Mit keres egy sztenderd birodalmi trónteremben egy kényelmesen elhelyezett reaktorakna? Milyen extra ereje van a császárnak, hogy villámokat tud szórni az ujjából? Eddig sosem láttuk, hogy az Erő ilyenre is képes. És egyáltalán ki a császár? Neki is erőérzékeny a családja? Ő is a Skywalker klán tagja? És mi a helyzet Obi-Wan családjával? Szerintem Owen bácsi és Beru néni igazából nem is rokonai Luke-nak. És hol volt Leia az apukája temetésekor? Hannak és Leiának lesz majd gyereke, és ő lesz az új top-Jedi?”

„A vége nagyon elcsépelt. MÉG EGY Halálcsillag felrobban. ILYEN történetet én is tudok írni”

„Elég változatosak a reakciók, amiket hallok. Úgy tűnik, a többségnek tetszik. Azt gyanítom, hogy csak a kemény mag csalódott. […] Ez a film gyengén valósítja meg a SW eposzt, de a története nem volt olyan rossz. Szerintem van okunk azt hinni, hogy Lucas még AZELŐTT találta ki, mielőtt a pénz hatalmának sötét oldalára került — és mindent megtett, hogy minél több pénzzé tehető muppet figura legyen a filmben, minél több cukiság, minél több eladhatóság. […] Szerintem a JEDI csak az első két film miatt lett sikeres”

„Eleinte nem tetszett, de aztán a közepe felé megváltozott a véleményem, amikor már megszoktam az émelyítően cuki Ewokokat (szinte rájuk volt írva, hogy Új Star Wars Játék). […] Zavaró volt, hogy a nézők hangosan röhögtek, valahányszor egy rohamosztagos belerohant egy fába a motorjával. A végén már úgy éreztem, hogy egy élőszereplős Gyalogkakukk rajzfilmet látok. A halálnak ezt a könnyed megközelítését tovább erősítette, amikor a végén a jófiúk visszatértek hologramként. Elpatkoltál? Semmi gond, csak kicsit átlátszó leszel, ennyi az egész”

„Tényleg azt kellett végignéznünk, hogy még egy Halálcsillagot felrobbantanak? Legrosszabb jelenet: Pizza, a hutt megfojtása egyszerűen nem volt meggyőző. Az a lánc még csak bele sem vágott a nyakába (ha az egyáltalán a nyaka volt). Legjobb jelenet: amikor Luke levágja DV kezét, látja az alkatrészeket, aztán a saját mechanikus kezére pillant, és elgondolkodik, hogy talán a császárnak igaza van a sorsával kapcsolatosan”

„A RotJ-nak (A Jedi visszatér) megvannak a maga pillanatai, de azt hiszem, kiapadt a SW filmek iránti szomjam”

Nem olyanok ezek a kommentek, mintha az új trilógia után olvasgatnánk őket? Pedig ezek a nézői/rajongói vélemények 1983-ból származnak, majdnem 40 évvel a közutálatot kiváltó új részek előtt kerültek ki az internetre. Ezek szerint A Jedi visszatér is hatalmas csalódást okozott annak idején a rajongóknak, de aztán jött 1999-ben a Baljós árnyak, és vele együtt egy újabb "legrosszabb Star Wars-film". Aztán az is felértékelődött, amikor a Disney elindította az új trilógiáját Az ébredő Erő-vel, majd még nagyobb gyűlöletcunamit okozott Az utolsó Jedik, és a Skywalker kora.

Persze sokan voltak, akik imádták és végig izgulták A Jedi visszatér-t, találtunk is egy amatőr felvételt 1983-ból, ami a film egyik mozis vetítésén készült. Az alábbi felvételen azt a részt láthatjuk, amikor az Uralkodó meg akarta ölni Luke-ot, de Vader az utolsó pillanatban megmenti a fiát, és a mélybe veti a mesterét. Ezen a felvételen jól hallható, hogy a nézőkből milyen reakciót váltott ki az emlékezetes jelenet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás