promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Láttad már hangalámondással a Star Wars-t? Sírva fogsz nevetni a több évtizedes felvételeken
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztően vicces mai fejjel a hangalámondásos Star Wars.

Manapság ha bekapcsoljuk a tévét, akkor mindenhol szinkronizált filmeket, sorozatokat láthatunk. Sőt, egyes világsztárok esetében szinte fellázad a hazai közönség, ha nem a jól megszokott színész szinkronizálja őt egy alkotásban, ennyire kötődünk már a magyar hangokhoz – de mindössze pár évtizeddel ezelőtt nem volt ennyire kényelmes dolgunk, így jóval egyszerűbb eszközökhöz kellett folyamodniuk a magyarul megszólaló filmek kedvelőinek.

A legtöbb gigaprodukció külföldön készült, leginkább Amerikában, a magyar közönség pedig a '80-as években nem igazán tudta élvezni őket, mivel akkoriban még nagyon kevesen tudtak angolul. Ezt orvosolták a magyar feliratos kópiák, de sajnos nem teljes sikerrel, mivel sokan panaszkodtak, hogy nem tudnak egyszerre olvasni és nézni a filmet – ekkor jött a zseniális ötlet: hangalámondás!

A VHS korszakban kézről kézre jártak a kalózkópiák, amik hangalámondással rendelkeztek. Ezeknek az volt a lényegük, hogy az eredeti filmre valaki magyarul, általában monoton hangon felmondta a szövegeket, mintha csak unottan felolvasta volna a feliratot – és akármennyire is szörnyen/viccesen hangzik ez a megoldás, az emberek 30-35 éve imádták, mivel így végre meg tudták nézni az áhított filmeket, amire olyan sokáig vártak.

A hangalámondást persze hamar „leváltotta” a valódi szinkron, ahol tehetséges magyar szinkronszínészek átéléssel szólaltatják meg az adott karaktereket, ez pedig annyira jól sikerült, hogy azóta is ez a bevált módszer – de persze ez nem jelenti azt, hogy az emberek teljesen megfeledkeztek volna a hangalámondásról, sőt, sokan most is nagy örömmel veszik elő a régi kazettákat nosztalgiázás végett.

Az 1983-as Csillagok háborúja film, a Star Wars: A Jedi visszatér például kifejezetten mókás hangalámondással (főleg Darth Vader miatt), és erről most bárki meggyőződhet:

Íme egy újabb vicces ízelítő abból, milyen is volt annak idején hangalámondással A Jedi visszatér:

A TV2 régebben csinált egy érdekes riportot a hangalámondással kapcsolatban, azt is érdemes megnézni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás