promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent a V’Moto-Rock nevében a titokzatos V betű? Erre biztosan sokan nem tudják a választ
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Demjén Rózsi szupercsapatot vezetett.

A hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországának egyik kedvenc együttese volt a V’Moto-Rock, amelynek olyan gigaslágereket köszönhetünk, mint a Várj, míg felkel majd a Nap, a Gyertyák, a Jégszív, az Angyallány vagy a Fekszem az ágyon.

Sokan már „készen” kaptuk őket, nem tudtuk, hogy a Demjén Ferenc által alapított supergroupnak komoly előzménye is volt. Egyrészt a Bergendy-együttes, ahol Rózsi énekelt, másrészt pedig a V’73, illetve a Korál, ahonnan a többiek jöttek.

Közülük ma már a V’73 kevésbé ismert, pedig ez rejti a címben feltett kérdés kulcsát is: vajon mit jelent a titokzatos V betű ennek a bandának a nevében is? Nos, a háromtagú együttes 1973 és 1977 között létezett, és az a Lerch István volt a billentyűse, aki később a V’Moto-Rock dalainak nagy részét is szerezte.

A V’73 instrumentális progresszív rockot játszó zenekar volt, és a V betű egyszerűen arra utalt a nevükben, hogy a Volán közlekedési vállalat támogatta őket. Hogy ez pontosan milyen támogatást jelentett, azt ma már nem tudni, de feltehetőleg a hangszerek és a stábtagok, na meg a banda utaztatásában segítettek.

Erről a szponzorációról természetesen az 1977-ben alakult V’Moto-Rock sem akart lemaradni, ezért a név elejére odabiggyesztették a V betűt. Erdős Péter, a hazai könnyűzenei élet mindenható ura eredetileg a Ketchup és a Kriksz-Kraksz neveket javasolta nekik, az akkori felesége pedig a Rubint, de Demjénék nem tágítottak.

Maradt tehát a korábban kitalált Moto-Rock, elején a sokak számára titokzatos V-vel, amely egyébként nemcsak a Volánra utalt, de a béke szimbólumaként is értelmezhető, illetve a progresszív hagyományok folytatásaként is, vagyis felvállalták vele a hajdani V’73 örökségét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás