promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország döbbenetes csodája: egy lenyűgöző hely, amit azonnal látni akarsz majd
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarország egyik legcsodálatosabb és leglátványosabb helyszíne, az egyik legjobb kirándulóhely.

Vannak olyan helyek Magyarországon, amelyeket csak képekről ismerünk, merthogy annyira ikonikus és nagyon sokszor használt ábrázolások, hogy szinte már-már úgy tűnnek, mintha mindig is velünk lettek volna, és jártunk is volna már ott. Ilyen helyszín például a turisztikai brosúrákba és reklámfilmekben gyakran feltűnő Boldogkői vár is.

Illetve a hozzá szorosan kapcsolódó oroszlánszikla is. Kevesen tudják, de évszázadokig nem így nézett ki a vár, ez az ikonikus rész nem létezett igazából. A Turista Magazin rengeteg, több évtizeddel korábban készült képet osztott meg különböző archívumokból az olvasóival, amelyeken látszik, hogy régen egész máshogy festett a vár és közvetlen környezete.

Majd csak a 2000-es évek után kapja meg mostani formáját a gyilokjáró a végén lévő megfigyelőtoronnyal.

A vár amúgy a Bodókő-hegy tetején áll, a vár pedig közvetlenül a tatárjárás után épült, majd az elkövetkező évszázadokban igazán kalandos sorsa volt. A császáriak többször is lerombolták, később pedig gabonatárolóként használták a jezsuiták, majd csak a 19. században fedezik fel újra, és a 20. század derekán indul nagyszabású munka a vár környékén. Az elkövetkező időszakban komoly értékteremtés zajlik, majd a 2000-es évek elején is nagyszabású felújítási munkálatok zajlottak.

Valószínűleg sokan csak a kilátójáról ismerik a helyszínt, és a várat is kevesebben ismernék fel a gyilokjáró nélkül, pedig az egész környezet csodálatos. Aki pedig még nem járt itt, valószínűleg a videó után úgy fogja tervezni, hogy a nyáron el akar majd ide látogatni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás