promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyan magyar film jön a mozikba, ami komoly változást hozhat a hazai filmes rendszerben
Borítókép:  Vertigo Média/Varga Sándor
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Különleges magyar film lesz az Éger, ami nagy változást hozhat a hazai filmiparban.

Magyarországon jelenleg nem létezik olyan, hogy független filmgyártás. Ezt persze csak a Nemzeti Filmintézet mondja, hiszen azzal, hogy nem veszik figyelembe az idehaza készült független filmalkotásokat, attól azok még léteznek, és nagyon szép nemzetközi sikereket érnek el. Most a Vertigo Média gyártásában, állami támogatás nélkül készül el az Éger című produkció, ami egy különleges magyar alkotás lesz, és komoly változást hozhat a hazai filmes rendszerben, hiszen végre nagyvásznon hívja fel a figyelmet a független filmekre.

Nem is olyan rég éppen egy független rövidfilm, egy horror műfajú produkció került be a mozikba, mint A látogatás kísérőfilmje. Gál Sanyi short-ja azért is jelentős mérföldkő a hazai filmiparban, mert a magyar filmesek csak álmodni tudnak arról, hogy valamelyik rövid alkotásuk egyszer egy nemzetközi produkció kísérőfilmje legyen, most viszont onnan jött a siker, ami az NFI szerint nem is létezik.

Az Éger-nek is megvan az esélye, hogy utat törjön magának, és sikeres film legyen. Ez egy rendkívüli emberi történet, jutalomjáték valamennyi szereplője számára. Az alkotás előzménye a Tantrum című kisjátékfilm, Nagy Zsolt egysnittes monológja, amely szerepelt a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos programjában is. Az Éger bűnügyi története egyszerre izgalmas filmkísérlet és szélesebb közönséget megcélzó műfaji darab.

A történet szerint Károly és Zsolt egyszerre legjobb barátok, vetélytársak és esküdt ellenségek – tehát egymás életének szerves részei mióta az eszüket tudják. Az egyetem végeztével azonban elszakadnak egymástól. Hosszú évtizedek után útjaik akkor keresztezik ismét egymást, mikor a munkanélküli, reményvesztett Zsolt megjelenik az éppen életközépi válságon keresztülmenő Károly ajtajában. A két férfi találkozása olyan eseményláncolatot indít el, amely nem csak kettejük, hanem minden szerettük életét végérvényesen tönkreteheti.

„Az Éger története anno megállíthatatlanul, alig néhány nap leforgása alatt ‘folyt ki belőlem’ a forgatókönyvírás során, mintha tudat alatt mindig is ott érlelődött volna bennem a karaktereivel együtt, arra várva, hogy életre hívjam. A Tantrummal elmeséltük a sztori első fejezetét, amivel már önmagában elégedett voltam, de az, hogy most egy ilyen impozáns szereplőgárdával és tehetséges alkotótársakkal, kreatív megkötések nélkül dolgozhattam, végtelen büszkeséggel tölt el”

– mondta Nagy Borús Levente rendező.

A film karakterei nagyon erősen megírt figurák, ezért különösen fontos volt az alkotók számára, hogy egytől-egyig a magyar színjátszás kiemelkedő művészei formálják meg őket. A filmben szereplő Kálid Artúr, Kovács Tamás, Nagy Zsolt, Péterfy Bori, Schmied Zoltán, Szilágyi Csenge és Zsótér Sándor közül többekre direktben íródott a forgatókönyv, néhány színész számára igazi karrierformáló lehet az alakításuk és hogy a közönség új oldalról ismerheti meg őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás