promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egyik leghíresebb karácsonyi dalt az egyik legvéresebb kezű király írhatta
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az angol dallamot mindenki kívülről fújja.

A 16. században uralkodó VIII. Henrik angol királyt valóságos szörnyetegnek tartja a közvélemény, de annak tartotta a maga kora is. Való igaz, nem ismert sem Istent, sem embert, és ezt akár vehetjük szó szerint is.

Az ő ideje alatt vált le az anglikán egyház a katolikus egyházról, aminek elsősorban az volt az oka, hogy a szeszélyes uralkodót nem akarták elválasztani az aktuális feleségétől. Henrik hat asszonyt fogyasztott el, közülük kettőt (Boleyn Annát és Howard Katalint) lefejeztetett.

Kevésbé ismert, hogy ez az érzéketlen és kegyetlen király fantasztikus dalokat szerzett. El sem lehet képzelni, hogy miféle kettős jellem állhatott a háttérben, de tény, hogy az egyik legismertebb középkori karácsonyi dalocska is az ő fejéből és ujjaiból pattant ki.

Henrik valójában elismert zenész és zeneszerző volt, az 1518-ban összegyűjtött daloskönyve 20 éneket és 13 hangszeres darabot tartalmaz. Közéjük tartozik a Greensleeves című is, amelyet Zöld ruhaujjak formában lehetne magyarra fordítani, és az uralkodó állítólag leendő feleségének, a tragikus sorsú Boleyn Annának írta, aki a frigy előtt nem hagyta magát elcsábítani.

A legenda tehát Henrik szerzeményének tartja a fülbemászó melódiát, a szakemberek szerint viszont nem lehetett ő a szerző, mert a dal olyan olasz kompozíciós stíluson alapul, ami csak a király halála után ért el Angliába.

A Greensleeves valóban az 1580-as évektől adatolható hitelesen, de amíg be nem bizonyosodik egyértelműen, hogy nem Henrik a szerző, addig nyugodtan ajándékozzuk ezt a nótát a potrohos és kiállhatatlan uralkodónak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás