promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kakilás közben láthatjuk II. Erzsébet királynőt, botrány lehet belőle
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Katalán karácsonyi meglepetés.

A szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő az állandóságot és a nyugalmat képviselte a britek számára. A halála óta valóban áll a bál a palotában, mindenki attól tart a legjobban, hogy milyen károkat okozhat a renitens Harry herceg hamarosan megjelenő életrajzi könyve.

Ha Erzsébet élne, aligha kerülhetne sor a minden bizonnyal botrányos szöveg kiadására, az udvar elsimítaná a vihart, mielőtt az még kitörhetne. De nemcsak ez az egyetlen bosszantó dolog manapság a királyi családi körében, hiszen még a spanyolok is pimaszkodnak velük – bár ebben az esetben a diplomáciai bonyodalom azért nagy valószínűséggel elkerülhető lesz.

Egy régi katalán karácsonyi szokás került az ünnepeken a középpontba, mégpedig a Caganer figurája. Katalóniában ugyanis a betlehem nemcsak Máriát, a kis Jézust, valamint a többi jól ismert bibliai szereplőt vonultatja fel, hanem egy látszólag oda nem illő személyt is.

Ez a Caganer, vagyis a kakiló ember, aki ott guggol a szent társaság közelében, hogy elvégezze a nagydolgát, és ezzel – sok hívő alighanem így érezheti – megbecstelenítse a jelenetet.

A britek pedig úgy keverednek a botrányos tradícióba, hogy a Caganert a hagyományos vörös sapkás paraszt helyett egyre gyakrabban ábrázolják ismert emberként a katalánok, így létezik kakiló Putyin, Hitler, Trump, de még Erzsébet királynő is.

Fotó: Profimedia

A furcsa ábrázolásmód eredete legalább a 18. századig, a barokk korszakig vezethető vissza. Egyesek szerint a figura a föld megtermékenyítését végezheti, mások szerint viszont azért jelenik meg a színen, hogy kicsit kifigurázza és egyszersmind közelebb hozza az emberekhez a hírességeket, köztük a bibliai személyeket, tehát semmiféle istenkáromló szándék nincs mögötte.

A szokásról az MPM Varieté műsorában is szó esik:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás