promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális átverés terjed a neten: egy „kép” Jézus apjáról, Józsefről – később kiderült, ki van valójában a fotón, lebuktatták a csalókat
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ahogy közeledünk a karácsonyhoz, az álhírgyártók azonnal rávetették magukat az ünnepi hangulatú álhírek kreálására is.

Az átverés egy nagyon ékes darabja terjed az interneten, amely azt állítja, hogy szakértők 3D-ben modellezték a történelem egyik leghíresebb szereplőjének, Jézus apjának, Józsefnek az arcát, aki valójában így nézett ki. A hírről a világ egyik leghíresebb álhírleleplező/tényfeltáró oldala, a Snopes számolt be.

A kép IDE kattintva tekinthető meg.

Az álhír terjesztője, kiötlője a szövegébe még azt is belefűzte, hogy a modellt a Stanford Egyetemen készítették tudósok, gondos szakértők. A bejegyzés amúgy a Twitteren kezdett el terjedni, de sok hozzászóló már a legelején jelezte, hogy felismerték, ki van a képen, és az nem József, hanem egy korábban ismert színész, André René Roussimoff, azaz André, az óriás, aki évtizedekkel ezelőtt híres pankrátor volt. Később pedig rengeteg filmben is szerepelt, ezek közül leghíresebb szerepe pedig A herceg menyasszonya című alkotásban volt. André 2,24 méter magas volt, kora egyik legnagyobb embere.

André amúgy akromegáliával küzdött, azért nőtt ilyen óriásira.

[[ckk1]]

Azonban az utóbbi időben nem ez volt az egyetlen ilyen átverés a médiatérben, az egyik legnépszerűbb az Alamo Drafthouse színháztól jött, a tweetjük, amelyet marketingcélzattal lőttek fel az internetre, azt állították, hogy rekonstruálhatták, hogy nézett ki az első ember, Ádám. Vin Diesel 3D-s képét tették be... persze az üzenet végén írták később, hogy igazából csupán egy viccről volt szó.

André, az óriás esetében azonban az igazság tálalásáról szó sem volt, ez direkten álhírnek indult a közösségi terekben, és bizony nagyon sokan osztották is tovább a képet.

Amúgy egyáltalán nem állhat távol a valóságtól, hogy rekonstruálhassák Józsefet, hogy nézhetett ki, hiszen korábban több vizsgálat is megpróbálta bemutatni, hogy nézhetett ki Jézus, és bizony nagyon sokszor a tudósok be is mutatták vizsgálataik eredményeit.

Egy korábbi rekonstrukció szerint így nézhetett ki Jézus:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás