promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így rabolja el a gyerekeket a vérfagyasztó Krampusz, Mikulás ördögien felszarvazott kísérője
Borítókép:  YouTube.com/SötétMesék (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kiskoromban minden évben reménykedtem, hogy Télapó csúszik le a szűk kéményen hajnalban, nem pedig rémisztő társa virgáccsal, aki majd jól magával visz engem és megkínoz, amiért négyest kaptam magyarból.

Többnyire mindnyájunknak voltak olyan alakok kiskorunkban, akiktől rettegtünk. Legyen szó Krampuszról, vagy nemes egyszerűséggel a mumusról, az biztos, hogy egyikkel sem szerettünk volna találkozni, és ennek érdekében majdnem mindent elkövettünk. Utóbbi a legendák szerint láthatatlan volt, Krampusz viszont nagyon is vizibilis volt, méghozzá emlékezetes módon. 

A titokzatos lény talán mindenki fejében ördögi jellemvonásokkal tarkítva maradt meg: szőrösen, szarvakkal és bizarr módon hosszú, vörösen izzó nyelvvel. Krampusz a német és angolszász kultúrából ered, ő Mikulás hű társa, aki gyermekeket ijesztget, büntet meg, és rabol el, ha rosszul viselkednek. A rémisztő alak eredetileg a karácsony ünnepéhez kapcsolódik, mivel ahonnan származik, ott a Télapó hozza az ajándékokat szenteste, vagy szenteste másnapján. 

Forrás: ujkor.hu

A Krampusz elnevezése ónémet eredetű, a krampen szóból származik, és romlottat, élettelent jelent. 

Létrejöttének oka a balansz megtartása volt, hiszen Mikulás képvisel mindent, ami jó és emberséges, ezt pedig szükséges volt ellensúlyozni egy ördögi karakterrel. Felhozható a keresztény néphagyomány is a történetben, vagy akár a magyar szokásrend is, miszerint Jézuska hozza az ajándékokat, azonban az ördög, tehát Krampusz végig ott leselkedik az ünnepek alatt, hogy elkapja a rosszcsontok grabancát. Ahol van jó, ott lennie kell rossznak is.

A kísérteties lény kedvenc szokásai közé tartozik a láncának csörgetése, a gyerkőcök fenyegetése, illetve virgáccsal elverése. Stájerországban például a mai napig Krampusz-felvonulásokat rendeznek december 5-én, amelyeknek alkalmával a fiatalok álarcot öltenek, bekormozzák arcukat és láncokat csörgetve járják végig az utcákat és házakat, ami emlékeztethet minket egy kicsit a Halloween estéjére is. Egy éjszaka, amikor az ördög előbújik, a másnapi pozitivitással és jótettekkel teli Mikulás-nap előtt.

Íme, egy 2017-es grazi felvonulás. A fejhallgatót viselők vigyázzanak, az ördögi jelmezekhez stílszerű zene párosul a videóban. 

A germán hiedelemvilág szerint Krampusz az alvilág istennőjének fia volt, és már a kezdetektől fogva ormánnyal, hatalmas recés fogakkal és gigantikus nyelvvel ábrázolták. Külleme valamiféle patás állatra emlékeztethet minket, amelyben ismét visszaköszön az ördögi motívum. A felvonulók jellemzően kecske- vagy báránybőrbe bújnak Krampusz megtestesítése során. Elengedhetetlen kelléke a hátborzongató lénynek egy méretes zsák, amelyben a rossz gyerekeket szálltja el, illetve az elmaradhatatlan virgács, amivel pedig ütlegeli őket.

Mindent összevetve hálás vagyok a sorsnak, hogy se a mumus, se pedig Krampusz nem vitt magával, pedig nem sikerült kijavítani év végére sem azt a négyest. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás