promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, ki ez a mérges lány a képen? Így vált ikonikus mémmé egy teljesen érdektelen fotó
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A képet készítő spanyol fotós a mém szó jelentését sem ismerte.

A manapság gyakran használt mém szó eredetét pontosan ismerjük. Egy bizonyos Richard Dawkins nevű brit etológus, evolúciós biológus használta először az 1976-ban írt könyvében, és a kifejezés olyan kulturális szimbólumokat, gyakorlatokat takar, amelyek képesek mutálódni, és villámgyorsan szétterjedni a világban.

Ilyen az a közönséges, olcsón megvásárolható stockfotónak szánt kép is, amelyet a spanyol Antonio Guillem készített, és óriási nemzetközi karriert futott be. Témája egy különös édeshármas, egy ártalmatlan társas szituáció (vezérképünkön). A központi alak a kockás inges srác, aki sunyin néz az utcán mellette elhaladó piros ruhás lány után, amit a barátnője persze haragosan vesz tudomásul.

A fotó azért válhatott mémmé, mert rengeteg élethelyzetre ráhúzható, és persze mindenki által jól ismert érzéseket idéz fel. Guillem persze nem gondolta, hogy ennyire népszerűvé válik a képe, amelyet egyébként 2015-ben készített a katalán Gironában.

Akkoriban stockfotósként dolgozott, és naponta akár 1600 képet is értékesített, amiből szép jövedelme származott. Valójában úgy vált mémmé az immár ikonikus alkotása, hogy ő maga a mém szó jelentését sem ismerte korábban.

„Egyszer úgy döntöttünk, hogy kockázatos vállalkozásba vágjuk a fejszénket, és megpróbáljuk a kapcsolati hűtlenség témáját játékos és vicces formában feldolgozni”

– nyilatkozta Guillem a Standard című lapnak, megvilágítva a kép születésének hátterét. A szereplők improvizáltak, de a legnehezebb dolgot az jelentette, hogy mindhármójuk arcán a megfelelő érzelmek tükröződjenek a fotó elkészültének pillanatában.

A mérges barátnőt játszó lány régi modellje a spanyol fotósnak, így rengeteg képen láthatjuk visszaköszönni. A váratlan népszerűségnek nem különösebben örül, nem teszi úgy a kirakatba, mint a magyar Arató András (vagyis Hide the Pain Harold), ezért csupán annyit tudunk róla, hogy Laurának hívják.

Guillem is rosszul járt a mémesedéssel, hiszen a legjobb képeit 5-6 ezerszer vásárolják meg, ez azonban annyira el lett koptatva, hogy „átlagos” stockfotóként alig használják, igaz, így is nagyjából 700-szor megvették az ügyfelek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás