promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fény derült a Star Wars egyik legnagyobb rejtélyére: berobbant a legújabb Csillagok Háborúja sorozat – kritika
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hatrészes Jedihistóriák szerdán éjjel látott napvilágot a Disney+-on, és Dave Filoni, a Klónok háborúja és a Lázadók című animációs sorozatok alkotójának a legújabb minisorozata. De vajon hozta a tőle megszokott minőséget?

Sokak szerint Dave Filoni az, aki a mai alkotók közül a legközelebb áll a George Lucas-féle Star Wars-hoz, hiszen évtizedeken át volt a mentora. Közösen alkották meg az óriási sikerű Klónok háborúja animációs sorozatot, amit később a Lázadók követett, illetve Filoni azóta már letette a névjegyét az élőszereplős alkotásokban is. Rendezett Mandalóri epizódokat, emellett a Boba Fett könyvének is társalkotója volt Jon Favreau-val karöltve. 

A Jedihistóriák egy hatrészes minisorozat, amely két karakterre fókuszál: Anakin Skywalker egykori tanítványára, Ahsoka Tano-ra, illetve az előzmény trilógiából már jól ismert Dooku grófra. Előbbi éppen Filoni "gyermeke", akit a Klónok háborúja sorozatban mutatott be először, és aki azóta már a Mandalóri második évadában és a Boba Fett könyvében az előszereplős világban is tiszteletét tette. Utóbbi esetében mindig azért volt keserű a szájízünk, mert bár érdekes karakter Dooku, a filmekben keveset láthattunk belőle, nem volt eléggé kibontva a személyisége és megfelelően érzékeltetve a hatása a történetre. A Klónok háborúja c. sorozatban őt is jobban megismerhettük, azonban most egy másik oldaláról mutatta be őt a Jedihistóriák.

Az epizódok rövidek, az 1980-as Flash Gordon szériához (ami egyébként Lucast is inspirálta) hasonlítható, 10-15 perces részeket kaptunk. A tematikák a felszínnél mélyebbre hatnak, ami szintén Lucas-hagyaték: szó van életről, halálról, a politika hatásairól, a jó és a rossz közti különbségről, tehát hűen hordozza magában a Star Wars motívumait. Lucas mindig úgy fogalmazott, hogy a fiatal felnőttkort szeretné okítani a történeteivel, így ez a széria határozottan megállná a helyét a Lucas-életműben is. A vizuális történetmesélés lassú, atmoszférikus, gyönyörű snittekkel tarkított, tehát egyértelműen a Mandalóri-életérzésre hajaz.

A sorozat keretes szerkezetet kapott: az első, az ötödik és a hatodik rész Ahsoka történetét meséli el, a második, harmadik és negyedik pedig Dooku gróffal foglalkozik. Az animációs sorozat látványvilága elképesztő, a Klónok háborújának utolsó évadával simán pariban van, az ember gyakran elgondolkozik, hogy egy nagyfilmet néz, vagy egy animációs sorozatot. A világítás filmszerűen élethű és profi, a zenei aláfestéssel együtt minden adott egy igazi Star Wars élményhez. A zenét az előbb említett animációs sorozatokból már jól ismert Kevin Kiner szerezte, amelyben a szokásosnál egy kicsit népiesebb motívumok szerepelnek, gyakori természethangokkal, törzsi ütemekkel, de a megfelelő pillanatokban a grandiózus Csillagok Háborúja témákkal fűszerezve. Nagyvonalakban, akit érdekel Dooku gróf sötét oldalra átállásának a története, szeretné viszontlátni Qui-Gon Jinnt, Kenobi és Windu mestert, Sidious nagyurat és Yaddle-t, emellett kíváncsi arra, mihez kezdett Ahsoka a 66-os parancs után, annak mindenképp érdekfeszítő lesz a minisorozat. Ezután egy kicsit mélyebben belemegyek a történetszálakba, így aki még nem látta a Jedihistóriákat, saját felelősségre olvassa tovább a cikket.

Az első rész az „Élet és halál" címet kapta, és a leggyengébb része a szériának. Megismerhetjük Ahsoka születésének körülményeit, illetve a falut, ahol gyermekkorát töltötte, amíg a Jedik magukkal nem vitték őt.  A központban Anakin egykori tanítványának és a természetnek a szoros kapcsolata áll, fény derül arra is, hogy már kisbaba korában is ki tudott alakítani természetfeletti kötődést az állatokkal. Leckét kap édesanyjától az életről, de a halálról is. Meditatív hatású az epizód, és egy csattanóval ér véget: „Ahsoka Jedi."

A második epizód címe „Igazság", és pár évvel a Baljós árnyak előtt játszódik. Dooku grófot láthatjuk, amint tanítványával, a fiatal Qui-Gon Jinnel látogatnak el egy faluba, ahol egy szenátor gyermekét fogva tartják. Megismerhetjük a politikai rendszer és a látszólag tökéletesen működő demokráciák árnyoldalát, a korrupt szenátorok világát. Dooku gróf elfojtott, sötét énje is előtűnik, a rész során a fiatal tanítvány a bölcsebb, megfontoltabb Jedi. 

A harmadik rész a „Választások" nevet kapta, és itt kezdi igazán felvenni a tempót a sorozat. Windu mester és Dooku gróf együtt utaznak el egy küldetésre, ahol egy halott Jedi mester rejtélyének az ügyét göngyölítik fel. Újfent megmutatkozik, hogy Dooku nem igazán követi a Jedi utat, és a protokollok betartásával is komoly problémái vannak. Kibontakozik a szenátus és a Jedik ellentéte, sejthető a színfalak mögötti egyre növekvő gonosz erő. Megfogalmazódik az a kritika a részben, hogy a Jedik dogmatikus rendszere igazából a gazdag elitet védi. Láthatunk egy Jedi temetést is, illetve Dooku és Windu mester közül az utóbbi kerül be a Jeditanácsba, mert megfontoltan viselkedett a küldetésen.

A negyedik epizód „A Sith lovag" névvel lett ellátva, és a széria legjobb darabja. A Baljós árnyak idővonalára ugrunk, a hosszú hajú és szakállas Qui-Gon Jinn megosztja Dookuval, hogy belefutott a Tatuinon Darth Maul-ba, amit láthattunk is az 1999-es filmben. Ebben a részben kapunk választ egy régi rejtélyre is, miszerint valóban Dooku gróf törölte ki a Kamino bolygót a rendszerből, amelyet a 2002-es Klónok támadása című filmben nagy erőkkel keresett Obi-Wan Kenobi, de mégsem talált. Láthatjuk azt is, milyen demoralizáló hatással volt Qui-Gon halála Dooku grófra. Az előző epizódokban is pedzegette a sorozat, hogy Dooku nem ért egyet mindenben a Jedikkel, de úgy tűnik, egykori tanítványának a halála végleg elfordította őt a Jedi-tanoktól. Yaddle, a Jeditanács egyik tagja rajtakapja Dookut, ahogy Sidious nagyúrral, vagyis Palpatine szenátorral szövögeti a galaxis jövőjét, és itt kapjuk meg a széria első fénykardpárbaját. Sidious nagy örömére Dooku bizonyosságot ad a hűségéről, megöli Yaddle-t, és végérvényesen átáll a sötét oldalra.

Az ötödik részt „A gyakorlás teszi a mestert" névre keresztelték, és Anakin és Ahsoka korai kapcsolatából bontakozik ki egy rövid történet. Anakin elégedetlen a Jedik harcedzési metódusaival, a saját kezébe veszi a dolgokat, és a klónok segítségével trenírozza Ahsoka-t. Láthatjuk a Klónok háborújából és a Lázadókból már jól ismert Rex kapitányt, ő és Anakin tanítja móresre a részben Ahsokat. Remek leckéket kap, hiszen a rész végén érkezik egy bevágás a 66-os parancsról, amikor a valóságban is klónokkal kell megküzdenie a fiatal Jedinek a droidok helyett. Ehhez Rex csak annyit fűz hozzá: „remélem, a sok gyakorlás megtette a hatását."

A hatodik, egyben utolsó epizód az „Elhatározás" nevet kapta, és Padmé temetésével kezdődik, tehát a harmadik film idővonalán járunk. Láthatjuk a gyönyörű Naboo-t, illetve Organa szenátort (Leia nevelőapját) is, ahogy a bújkáló Ahsoka-t terelgeti az útján. Megtudhatjuk azt is, hogy mihez kezdett a 66-os parancs után Ahsoka. Ashla álnéven dolgozik egy farmon, ahol egy baleset következtében leleplezi magát, hogy birtokolja az erőt, az egyik farmer pedig feladja őt egy inkvizítornak. A részben láthatunk egy gyors, de annál izgalmasabb párbajt is. A széria fejet hajt a Kenobi sorozatnak, Ahsoka tusája az inkvizítorral kísértetiesen hasonlít arra, ahogy egykori mestere, az akkor már Darth Vader játszadozott Revával. Mátrix-mozdulatokkal hajol el a penge elől, és könnyűszerrel legyőzi a sötét harcost. A sorozat azzal a momentummal végződik, amikor is Ahsoka képletesen felveszi a kesztyűt, és látjuk rajta, hogy készen áll harcolni egy szabadabb galaxisért.

A széria hamisítatlan Dave Filoni-gyermek: mély, Star Wars-lore gazdag, és az apró történetek ellenére grandiózus hatással bír.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás