promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az RTL Klub beáldozta a Celeb vagyok ments ki innen-t, hogy megmeneküljön? Médiahatóság vizsgálja Vadon Janiékat
Borítókép:  rtl.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Balázsék láthatóan nem értik, hogy mi a probléma velük.

Sebestyén Balázs nem rosszfiú, hiába mindenki a fiatalkori gátlástalan, bunkó és lenéző viselkedésével jön, amit még a TV-s karrierje előtt csinált. Mindenkinek megvannak a pár évvel ezelőtt kiszivárgott Megálló jelenetei, ahol Balázs cenzúramentesen káromkodik, és féktelenül szól be másoknak két felvétel között, a stábbal hülyülve? Egyébként kiemelnék két szót: stáb és forgatások között. Tehát itt nem annak kéne lennie a legnagyobb problémának, hogy ezt csinálták, hanem azt, hogy valaki a stábtagok közül fogta magát és feltöltötte a világhálóra a felvételeket.

Visszatérve arra a részre, hogy nem az a baj, ahogy Balázs viselkedik, mert úgy érzem ezt meg kell magyarázni. A baj nem csak ott kezdődik, hogy a műsorvezető milyen stílust képvisel, hiszen mindenkivel megesik, hogy elviszi a hév, a jó társasági hangulat vagy az, hogy a sok feleslegesnek tűnő órákat valahogy túléljék. A probléma hangsúlya a mértéktartáson van, vagy épp a bizalmon: mennyire engedjük meg magunknak és egymásnak, hogy átrúgjunk bizonyos határokat, viszont ha már túlfeszítjük közösen a húrt kicsit, akkor mennyire bízhatunk meg egymásban, hogy bevédjük a társaságot?

Emberek az emberek ellen, és ezt a hozzászólóknak is írom, a nézőknek és hallgatóknak egyaránt, nem csak Balázsék viselkedésére. Amikor napvilágot látott a videó, akkor ugyanazt éreztem, mint most a Celeb vagyok ments ki innen! műsornál: valakit fel kellett áldozni, és kevésbé erősebbre esett a választás.

Az említett jelenetek egyébként a lenti linken megnézhetőek, érdemes, de még érdemesebb a saját emberi reakciódat megnézni közben: te hogyan nézed a videókat? Neked mi jön le az akkori Balázsból? Milyen érzések kavarognak benned, miközben nézed a kivágott részeket? Hiszen általában az sok és megdöbbentő a másik viselkedésében, ami bennünk is ugyanúgy megvan, amire mi is hajlamosak vagyunk.

Sebestyén Balázs látszólag újra egy spirálba került bele, vagyis számomra nagyon hasonló a két helyzet, de ne legyen igazam. Az elmúlt időszakban úgy tűnt, mintha az RTL-re a szokásostól eltérően, de jobban rájárna a rúd, és egy tüzes faágon sétálnának, ami bármelyik percben elporhadhat. Mintha a csatorna minden lépését tripla nagyítóval követnék Odafent, és bármilyen apróságot csinálnának, már úgy ugranak rájuk, mintha a legnagyobb főbűnt követnék el éppen. Lejáratás a megszüntetés, vagy teljes igazgatói váltás előtt? Ismerősen csengene, nem?

S akkor megjelenik a Celeb vagyok ments ki innen! műsor új évada, aminek ezer év után, újra Sebestyén Balázs és Vadon Jani a műsorvezetői. Ismerjük őket, tudjuk milyenek: van, hogy nem érzékelik a határokat és túltolják, de most mintha a csatorna erre a meglincselésre készült is volna. Mintha Balázst és Janit dobták volna be áldozatnak, hogy vigyék el a balhét, mert talán így időt nyernek az RTL körüli füstfelhőben.

Történt ugyanis, hogy a Celeb vagyok október 18-ai adásában egy kolumbiai kisfiú is szerepet kapott. Olyan 8-10 éves körüli gyermek, akinek annyi volt a feladata, hogy Jani magyar kérdéseire azt mondja, hogy „si, senor!" Vadon pedig a megszokott stílusában kérdezgette a kisfiút arról, hogy tudja-e, hogy ő az apja, illetve tudja-e, ha továbbra is sok fánkot eszik, akkor bizony nagyon csúnyán kövér lesz felnőttkorában.

A kérdések miatt az eset hatalmas nagy visszhangot kapott, igazi kommentháború alakult ki a hivatalos közösségi oldalon az adott műsornak: az emberek felháborodtak, a média pedig adta alájuk a lovat, hogy ez mégis hogy történhetett meg és Balázsék-, illetve a szerkesztők hogyan gondolhatták, ehhez a viselkedéshez így joguk van.

A felháborodás miatt a következő szerdai adásban Janiék bocsánatot kértek a történtekért, de a média szerint érződött, hogy nem őszintén teszik, hanem túlirónizálják az egészet és nem értik azt, hogy hol van valójában a probléma. Görög Zita is beleállt a műsorba,

„Édesanyaként még inkább felháborítónak tartom, hogy egy tízéves kisfiút aláztak meg több alkalommal is, valamint azt, hogy ez a szerkesztőkön és a csatornán is gond nélkül átmegy. Próbáltam magam tegnap visszafogni, sikerült is”

- kezdi Zita, majd rátér arra is, hogy azért ő a kisfiú szerződésére és tiszteeldíjára is kíváncsi lenne, vagy épp, hogy a vezérigazgatók mit érezhettek az egész jelenet közben,

„Nem akartam egy olyan műsort népszerűsíteni, ahol a szerkesztők és műsorvezetők élőben abuzálnak egy tízévest. De a szalagcímekben szereplő mondatok, amelyek azt harsogják a nézők szerint elfogadhatatlanul beszéltek a kisfiúval, felhúzott. Tényleg alig érzi ezt valaki? Csak a néző? nem meri leírni mindenki, hogy ez gáz? Hogy egy gyermeket nem alázunk meg? Hány főszerkesztőnek van helyén a szíve, mer beolvasni az RTL-nek és van tisztában a gyermekjogokkal? Hol tartunk? Hová tartunk, ha egy ilyen párbeszéd élőben lemehet?”

Zita valamire nagyon rávílágitott: egy-egy esetben nem csak a látszatot, a műsorvezetőket, a versenyzőket kell nézni, hanem a háttérbe meghúzódó személyeket is. Mert egy műsor a szerkesztőkön múlik valójában: mit és hogyan engednek át. Mit és hogyan gondolnak egy-egy adott jelenetről: a nézettség, a pénz vagy emberi szempontok alapján döntenek-e mi mehet adásba.

A sok feljelentés miatt az NMHH Médiahatóság elkezdte vizsgálni a műsort, egyébként, ez a legfrissebb történet a történetben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás