promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hoppá: ez a színész lesz Arany János a Bolond Istók című magyar filmben
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tévéfilm készül az ifjú Arany Jánosról, de több más produkció is kapott most támogatást.

Újabb projekteknek adott zöldlámpát a Nemzeti Filmintézet. Az ifjú Arany János vándorszínész kalandjairól Liber Ágoston főszereplésével, Ferenczfy-Kovács Attila, legendás filmek díszlet- és látványtervezőjéről és a Nemzetgyűlés utolsó elnökéről is készülnek izgalmas alkotások az NFI támogatásával, továbbá folytatódik Rófusz Ferenc Piros veréb rajzfilmsorozata és Janó Manó kalandjai is.

Arany János tizenkilenc éves ifjú, amikor vándorszínésznek áll, de már az ötvenen is túl van, amikor – Bolond Istóknak nevezve ifjúkori önmagát – papírra veti kalandjait a soha be nem fejezett Bolond Istók című versregényében. A Rohonyi Gábor és Hegedűs Georgina rendezésében készülő azonos című film a magyar irodalom egyik legismertebb és egyben legjelentősebb alakja, Arany János kevésbé ismert, de annál kalandosabb fiatal éveiről szól. Az ifjú Arany Jánost Liber Ágoston alakítja, a további szerepekben Kovács Dorottya, Puskás Balázs, Jordán Adél és Pál András lesz látható, a forgatás október elején kezdődik.

(Liber Ágoston - Fotó: Salamon Ferenc)

Az utolsó elnök címmel dokumentumfilm készül Varga Béláról, a II. világháború utáni koalíciós időszak Nemzetgyűlésének utolsó elnökéről. A filmet a BP Underground című dokufilm sorozatot is jegyző Koltay Anna rendezi, aki a politikus hazafias életútján keresztül azon értékeket állítja fókuszba, amelyek napjainkban is példaként állhatnak.

Ferenczfy-Kovács Attila munkásságát mutatja be az F – Az Antennás Ember címmel készülő dokumentumfilmjében Kapronczai Erika. A Kossuth-díjas építész, iparművész, díszlet- és látványtervező olyan felejthetetlen magyar filmek látványvilágát és díszleteit készítette, mint a Psyché, a Hosszú alkony vagy A napfény íze, továbbá nemzetközi operaelőadások díszletei, és több hazai múzeum, köztük a Terror Háza is sokszínű tehetségét tanúsítja.

A magyarság múltjának, nyelvének és eredetének feltárásával foglalkozó Magyarságkutató Intézet tevékenységeiről rendez dokumentumfilm sorozatot Hevér Zoltán. A múlt birodalma című alkotásban az intézmény munkatársai ismertetik legújabb kutatásaikat és eredményeiket.

A családfenntartás nehézségeiről, apai és testvéri szeretetről rendez rövidfilmet Goretic Péter. Az Egy szelet sült című sportdráma főhőse, az öregedő, kiégett bokszoló egy utolsó illegális meccsen próbálja összegyűjteni a fiai eltartásához szükséges pénzt.

Újabb három résszel bővül Rófusz Ferenc Piros veréb történetek című rajzfilmsorozata, amelynek főszereplője a csodákra képes kismadár, aki megértéssel és szeretettel segít ott, ahol szükség van rá. Az animációs sorozat egyes részei egymástól függetlenek, az emberi kapcsolatokról, a törődésről és a szeretetről szóló fontos üzenet köti össze őket.

A népszerű Janó Manó rajzfilmsorozat újabb epizódjaiban Janó Manó és Jana kalandjaik során különböző természeti helyszíneken az élővilág megmentéséért küzdenek. A Kormos Karmok nyomába erednek, hogy megakadályozzák őket a természet elpusztításában. A legújabb Janó Manó kalandok Miklósy Zoltán és Herkó Attila rendezésében készülnek.

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás