promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes: Egyiptomban olyan dolgot találtak a föld alatt, amelytől a régészek is lefagytak a csodálattól
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő sírhely lapult a mélyben.

A szakértők már most úgy tekintenek a leletegyüttesre, mint egy álomra. Az elmúlt időszakban amúgy Egyiptomból rengeteg hírt lehetett hallani különböző felfedezések kapcsán, a sivatag mélye ugyanis rengeteg titkot rejt, így még az is megeshet, hogy hamarosan Nofertiti elképesztő állapotban megmaradt, kincsekkel telerakott sírhelyét is be tudják majd mutatni a tudósok. De ez a mostani felfedezés is rengeteg újdonsággal kecsegtet minket.

A most megtalált koporsót Szakkarában fedezték fel, a hatalmas szarkofág gránitból készült, és Ptah-em-wia felirataival van tele, annak az embernek a nevével, aki az egyik leggazdagabb egyiptomi fáraó, II. Ramszesz kincstárát vezette. A nagy felfedezés amúgy Ola El Aguizy-hoz, a Kairói Egyetem régészeti karának kutatójához köthető, aki a sírt Kairótól 30 kilométerre találta meg.

A prominens személy nyughelyét egy hatalmas akna is védte, ebből pedig több napig tartott, mire kimerték az összes homokot. A nagy lelet azért is egyedülálló, mivel nagyon ritka, hogy egészben találnak meg sírokat az eredeti szarkofágokkal, mint a régészet hőskorában. A sírfeliratokból is kitűnik amúgy, hogy egy nagyon gazdag ember temetkezési helyére bukkantak a régészek, aki nagyon közel állt a fáraóhoz, II. Ramszeszhez is.

Sőt, már azt is lehet tudni, hogy videót is fognak mutatni a sír feltárásáról, méghozzá a National Geographicon futó Egyiptom elveszett kincsei névre keresztelt szériában.

Érdekelnek még Egyiptom titkai?

(via Index)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás