promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: Széchényi, Kosúth, Batthyányi? 10 elképesztően nehéz magyar családnév, amelyekbe a legtöbbször beletörik a magyarok bicskája
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mondani egyszerű, leírni már sokkal nehezebb.

A történelmi magyar családnevek helyesírása az egyik legnehezebb feladat a magyar helyesírás útvesztőjében, pedig rengetegszer van, hogy bizony eme nevek helyesírásába belefutunk az évek során. Ami nehézség ezeknél a neveknél, hogy nem támaszkodhatunk a logikára, sőt, még arra sem, hogy hallás alapján majd minden titokra fény derül, és ha nagyon hegyezzük a fülünket, akkor mindent pontosan hallunk, és le is tudnánk helyesen írni az adott családnevet.

Merthogy, ami nehézséget okoz...

A régies írásmódú személynevek esetében a hagyomány elve szerinti helyesírási elvet kell alkalmazni - ez magyarul annyit tesz: baromi nehéz őket leírni, még a legnagyobb nyelvmesterek is hibáznak néha, ezért néha nem árt gyakorolni őket, ha már szinte minden nap találkozhatuk velük.

Mostani kvízünkben 10 ilyen nehezen leírható magyar családnevet hoztunk nektek, amelyek tuti, hogy előfordultak már történelemórákon valamikor nagyon régen, és persze útközben is bármikor beléjük futhattok.

Kvízre fel!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás