Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Agyfelpezsdítő kvíz: már a 3. kérdésnél verejtékezni fogsz, mehet?

Agyfelpezsdítő kvíz: már a 3. kérdésnél verejtékezni fogsz, mehet?

Zene, Film & Kultúra

Agyfelpezsdítő kvíz: már a 3. kérdésnél verejtékezni fogsz, mehet?

Zene, Film & Kultúra

Promotions 06:36

Garantáltan felébredsz ettől a kvíztől.

Elképesztő még belegondolni is, de miközben idegennyelveket tanulunk, megmártózunk az idegen szavak tengerében, rájuk csodálkozunk, hogy mennyire hasonlítanak a magyar megfelelőkre vagy éppen mennyire döbbenetesen eltérnek attól, aközben rengetegszer bele sem gondololunk, hogy mennyi izgalmas olyan magyar szó is létezik, amelyekről még életünkben sosem hallottunk. Ilyenek lehetnek példul a tájnyelvi vagy éppen népies magyar szavak, amelyek közül a legtöbb nem szivárgott át a közbeszédbe, megmaradt elszigeteltségében, de mégis izgalmas ízességében. 

És még az is megeshet, hogy ezekre rácsodálkozva előbb vagy utóbb ezeket is elkezdjük majd használni. Így pedig utat engedünk egy olyan folyamatnak, amelynek a végén sokkal színesebb lesz a szókészletünk, mint korábban volt. Ezekkel a szavakkal pedig akár le is nyűgözhetjük a körülöttünk lévő világot.

Történelmi távlatokban nézve pedig ilyen izgalmas szavak a magyar nyelvújítás korszakának azon kifejezései is, amelyek ugyan léteztek, mert kitalálták azokat, de valamiért a nylv sosem fogadta ezeket be, így pedig relikviaként állnak előttünk. Most ezekből a sosem létező, de mégis létező szavak közül hoztunk nektek párat, izgalmas vállalkozás lehet, hogy eltaláljátok-e a jelentéseiket.

Kvízre fel!

Borítókép: Profimed - illusztráció