promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő helyen bukkantak rá egy eddig ismeretlen Van Gogh-önarcképre
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A festő furcsa szokásának köszönhető a kép létezése.

A holland Vincent van Gogh a 19. század második felének egyik legnagyobb hatású festőművésze volt. Óriási tragédiája, hogy az életében nem kapott sok elismerést, jelentőségét csak az 1890-ben bekövetkezett, tragikus halála után ismerték fel.

Mindent elárul, hogy a posztimpresszionistának nevezett alkotót a sokáig szintén lenézett impresszionisták is kinevették, és Van Gogh mindössze egyetlen festményét tudta eladni, a Vörös szőlőskertek Arles-ban című képét 400 belga frankért vették meg tőle a halála évében. Ugyanez a mű másfél évtizeddel később már a 25-szörösét érte, ma pedig a Van Gogh-festmények több tízmillió dolláros áron találnak gazdára.

Az életművét jól ismerjük, de a szakemberek mind a mai napig belebotlanak meghökkentő újdonságokba ezzel kapcsolatban. Nemrég például a Skót Nemzeti Galéria munkatársai bukkantak rá egy eddig ismeretlen Van Gogh-önarcképre, mégpedig kissé szokatlan helyen.

A művész egyik híres, parasztasszonyt ábrázoló portréját vizsgálták meg éppen röntgensugárral, amikor kiderült, hogy a vászon túloldalára Van Gogh a saját arcképét is ráfestette. Ha most ilyet találtak, könnyen elképzelhető, hogy más képein is megbújhatnak még ismeretlen remekek.

A szakértők már eddig is tudtak Van Gogh azon különös szokásáról, hogy a vásznakat szerette többször felhasználni, mert így takarékoskodott velük, ám ez a mostani igazán nagy és értékes találatnak számít.

Jelenlegi ismereteink szerint a festő 35–40 önarcképet készített magáról, a műfaj tehát nem számít különlegességnek az életművében. Nem (csak) önimádatból tette mindezt, hanem ez volt a legolcsóbb módja annak, hogy gyakorolja az emberábrázolást, így ugyanis nem kellett modellt fizetnie.

A most felbukkant arcképet Van Gogh sógornője takarhatta le kartonnal 1905 környékén, amikor a parasztasszony portréját kölcsönadta egy amszterdami kiállításra. A mű 1887-ben készülhetett, és a restaurátorok most azon fáradoznak, hogy minél jobb állapotban megmentsék az ismeretlen Van Gogh-ot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás