promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási tévhit terjeng Magyarországon, a hihetetlen baklövésre pedig valaki még egy lapáttal rátett? - Ez a magyar történelem egyik legrejtélyesebb ferdítése
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Évtizedek óta élhetsz tévhitben, de a ferdítési sztori nagyon érdekes.

Igazából valamilyen szinten minden fordítás ferdítés, de legalábbis minden fordításban benne rejlik a poenciális veszély, hogy a vége csupán ferdítés lesz. Aztán ez a baki, hosszú távon meg is ragad a közbeszédben, neadjisten hosszú évtizedekig vagy évszázadokig bevésődik az emberek kollektív tudatába. A magyar történelemben számtalan tévhit él, amelyeket lehet, hogy a szakértők már évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt megcáfoltak, ám ez még nem ment át a közbeszédbe.

Vagy éppen a mítosz sokkal erősebb lábakon áll ahhoz, hogy holmi kutatással le lehessen azt dönteni a lábáról. Ilyen híres tévhit az például az, hogy Magyarország (a Magyar Királyság) határait három tenger mosta. A történészek utánaszámoltak, és bizony nem jött ki ez, viszont a sztori rengeteg tanulsággal szolgál a középkori ismereteinket illetően.

Egy másik nagy történelmi tévhit az, hogy Károly Róbert királyunkat valójában Károly Róbertnek hívták-e. Az Amiről a történelemkönyvek nem írnak című blog is megírta korábban egy hosszabb, tévhiteket firtató cikkében, hogy keletkezett ez az elnevezés, és hogy milyen modern hatása van mindennek köztérelnevezéseinkben. 

Károly Róbert a magyar történelem egyik legismertebb uralkodója, az Árpád-ház kihalása után került a magyar trónra, többször koronázták meg, miközben sikerült stabilizálnia a királyságot, fiára, Nagy Lajos királyra pedig egy elképesztően erős országot hagyott. A nápolyi és Árpád-házi származású király eredeti neve Caroberto volt, ezt kapta a keresztségben, de ennek a névnek nincs magyar megfelelője,

az okleveleit Carolus Rex-ként írta alá.

Később egyszerűen kettévágták a nevét, és így magyarosították évszázadokkal korábban Károly Róbertre. Ez pedig megragadt a magyar történelemkönyvekben is. Sőt, amikor Budapesten közterületet neveztek el róla, egyszerűen megfordították a nevét, mivel úgy gondolták, a Károly Róbert a külföldi név, így pedig a kereszt- és a családnév meg van fordítva. De 19. századi tudományos cikkekből az is kiderül, hogy igazából Róbert Károly néven is emlegették a királyt szakmai berkekben, akit manapság már inkább I. Károlynak hívunk.

Így lett Róbert Károly körút a neve Budapest egyik ikonikus főútjának.

Még több magyar történelmi tévhit érdekel?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás