promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
500 éve alszik Magyarország közepén egy hegy gyomrában a leghíresebb magyar király? Egészen megdöbbentő legendák keringenek az egyik leghíresebb királyunkról
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar történelem hemzseg az izgalmas legendáktól.

A mohácsi tragédia előtti magyar történelem, és az egész magyar történelem egyik leghíresebb és legnagyobb uralkodója volt Hunyadi Mátyás, aki 1458 és 1490 között ült a Magyar királyság trónján, és miközben egyre erőteljesebb török betörésekkel kellett dacolnia, királyságát Európa egyik vezető hatalmává tette. Még azt a csúcsteljesítményt is magáénak tudhatja, hogy 1485-ben elfoglalta Bécset. Őt hónap ostrom után nyögte Mátyás bús hadát a mai Ausztria fővárosa.

Sőt, Mátyás itt is rendezte be utána királyi székhelyét, a Habsburgoknak csak a magyar király 1490-es halála után sikerült visszafoglalniuk a várost.

Közép-Európa regionális nagyhatalma volt a Magyar Királyság, ez volt a magyar történelem egyik grandiózus időszaka. Nem véletlen, hogy a király halála után rengeteg legenda kapott szárnyra, személye szite természetfeletti magasságokba emelkedett, amelyre rásegített az is, hogy 1526 után jött a 150 éves török uralom is. És bár Mátyás király kemény kézzel igazgatta országát, rengeteg adót szedett be, így sokszor szembefordultak vele, a király halála után a destabilizációs és a szétesés korszaka jött el, amely az emlékezetét is átformálta.

A király alakja pedig egyet kezdett jelenteni a nagysággal és a dicsőséggel, no meg persze a biztonsággal. Nem véletlen tehát, hogy elképesztő legendák kaptak szárnyra róla a nép köreiben, olyan legendák, amelyek nagy királyaink legendái között visszatérő elemeket tartalmaznak.

A környező népek és a magyarok emlékezetében pedig ekkor kezdett megformálódni az a legenda, hogy Mátyás király valójában nem halt meg, maroknyi erős vitézével együtt egy budai hegy gyomrába vonult vissza. De ez a toposz István királyra is él, ő róla úgy tartja a legenda, hogy a Racsa hegy egyik barlangjában várja azt, hogy visszatérhessen. Szent Lászlót is gyakran emlegette a nép visszatérő segítőként, de a leghíresebb talán Csaba királyfi esete.

A toposz visszatérő eleme az, hogy a király visszatér, ha nagy baj éri az országot. A legendákat később olyan történetekkel is megsegítették - és ez is vissszatérő elem -, miszerint fiatal legények vagy pásztorok rájuk találtak, miután elveszett a nyájból pár jószág, a nyomukba eredve pedig ismeretlen helyszínen kötöttek ki.

Mátyás király legendái a délszláv legendairodalomban is jelen vannak. A török elleni hős küzdelme után a délvidéki legendákban, mint hős törökverő király van jelen.

Még több érdekességre vagy kíváncsi Mátyásról?

(Forrás: 24.hu, Magyar Nemzet)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás