promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar Atlantisz: elsüllyedt gigantikus épület a Dunakanyarban, amelynek még a létezéséről sem tudtak sokáig - videó
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő történet, igazi csemege a Dunakanyarból.

Hazánk egyik legkisebb, és minden bizonnyal egyik leggyönyörűbb városa is Visegrád, Mátáy király egyik legkedveltebb vára is itt található, amelyre pillantva azonnal érezhetjük is a történelem leheletét. A vár ma is a külföldi és magyar turisták egyik legkedveltebb kirándulási célpontja, Visegrádot így évente több száezren is felkeresik, hogy megcsodálhassák a történelem emlékeit, és egy olyan panorámában lehessen részük, amelyet valószínűleg soha életükbe nem fognak elfelejteni.

A környék is tele van csodákkal, a Rám-szakadék, illetve a Prédikálószék is zseniális programok azok számára, akik egy kis természetközeli kikapcsolódásra vágynak. Sőt, az év egyes időszakaiban még átmehetünk a Duna alatt is.

Visegrádon tartották a magyar történelem egyik csúcseseményét, a híres királytalálkozót is 1335-ben. Ezen a fontos tárgyaláson a magyar király, Anjou Károly mellett a lengyel király, III. Kázmér, illetve a cseh király, Luxemburgi János is részt vett, illetve jelen voltak a Német Lovagrend képviselői is.

A 15. századra, Mátyás király uralkodásának időszakára Visegrád csak egy vidéki rezidencia volt, a palotát viszont ő újíttatta fel, az építkezés pedig annyira jól sikerült, hogy az udvarába látogató pápai követ földi paradicsomként írta le a visegrádi palotát. Ám a török országfoglalásával a palotát nem gondozták, az épület állapota nagyon leromlott, sőt, egy 1737-es ábárzoláson már nem is volt rajta.

Mégis mi történt, hogy tűnt el az épület?

Sokáig legendáknak gondolták tehát azt, hogy itt egykor egy fényes palota állt. Végül 1934-ben Schulek János építészmérnök több méteres földhordalék alatt fedezte fel újra a palotát. Valószínűleg az erózió annyira lemosta a hegyoldalt, hogy ez tüntette el a palota nyomait.

(Forrás: Lifemagazin Reblog, Visegrád Múzeum)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás