promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg van egy alagút a Duna alatt Magyarországon? Száraz lábbal sétálhatunk át az egyik partról a másikra? - videó
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felejthetetlen élményben lehet részed.

A Duna alatt amúgy több alagút is átvezet, a budapesti metrók átvezetéseit senkinek nem kell bemutatni, sőt, a fővárosban nemrégiben arról is szó volt, hogy egy újabb alagút épülhet majd a folyó alatt, ahol vonatok közlekedhetnek. Ám az ötlet nem újkeletű, mivel már a 19. században is tervben volt, hogy az akkor még két különálló települést, Pestet és Budát a folyó alatt is összkössék, de később elvettték a tervet, mivel úgy gondolták, hogy meghaladná a kor technikai lehetőségeit.

1890-ben aztán újra téma lett, hogy alagutakkal kössék össze a két partot, amelyekben kocsik, vonatok és gyalogosok is közlekedhettek volna. Ám a főváros inkább a hidak építése mellett döntött.

Végül az első közműalagút a Duna alatt 1940 és 1942 között épült meg.

Kevesen tudják, de nemcsak Budapesten vezetnek át alagutak a Duna alatt, hanem Visegrád és Nagymaros között is épült egy alagút, amelynek építése 1995-re fejeződött be, és a magyar részről később leállított vízlépcsőrendszer projekt egyik része volt.

Ez egy közműalagút, ahol vízvezetékek és káblek futnak, 550 méter hosszú, és 2011 óta évente kétszer át is mehetünk rajta előzetes regisztráció után. 

(Forrás: Vezess.hu, Turistamagazin)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás