promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ő a magyar Nicolas Cage, aki együtt reggelizett a mandalórival – interjú Korcsmáros András színésszel
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Együtt reggelizett Pedro Pascallal, Ethan Hawke-kal volt közös jelenete a Holdlovag című Marvel-sorozatban, és ő volt Nicolas Cage magyar dublőre is A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlyában. Interjú Korcsmáros András színésszel.

Nemrég mutatták be a magyarországi mozikban Nicolas Cage legújabb filmjét, A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlyát, amiben a színész saját alteregóját játssza. A részben Magyarországon forgatott alkotás az év egyik legjobb vígjátéka, amit minden Cage-rajongónak látnia kell; bár nem csak nekik készült. Akik látták már a filmet, feltűnhetett nekik, hogy a stáblista telis-tele van magyar nevekkel, ráadásul Nic Cage egyik képdublőre is egy magyar színész volt.

Korcsmáros András már gyerekkora óta a színész szakma szerelmese, aki nem csak külsőleg, de a művészet iránti elhivatottságában is nagyon hasonlít Nicolas Cage-re. Andrással A gigantikus tehetség egyik vetítése után beszélgettünk arról, hogy hány jelenetben helyettesítette a filmsztárt, hogy miért reggelizett együtt A mandalóri című Star Wars-sorozat főszereplőjével, Pedro Pascallal, és milyen volt közös jelenetben szerepelni Ethan Hawke-kal és Oscar Isaac-kel a hazánkban forgatott Holdovag című Marvel-sorozatban.

– Hogyan lettél Nicolas Cage fénydublőre, és egyáltalán mit takar ez a kifejezés?
– Ugyan van némi különbség köztem és Nicolas Cage között, nem csak magasságban, de korban is; ennek ellenére meglepő módon eléggé hasonlítunk egymásra. Fénydublőrnek pedig igyekeznek olyan embert választani, aki valamennyire úgy néz ki, mint a színész. Az egész munka arról szól, hogy a fénydublőrön állítják be a kamerákat és a fényeket felvétel előtt, ameddig a színész pihen, vagy a rendezővel beszélget. Ez néha pár perc, de akár egy óra is lehet. Korábban soha nem voltam fénydublőr, és ezután nem is tervezem, viszont ennek köszönhetően az egész forgatáson ott lehettem – leszámítva azt a pár napot, amit Los Angeles-ben forgattak –, és minden olyan jelenet felvételénél ott kellett lennem, amiben Cage is látható.

– Később aztán te lettél Nic Cage egyik kiemelt dublőre. Összesen hány napot, és merrefelé forgattál a stábbal?
– Igazból engem eredetileg nem fénydublőrnek, hanem úgynevezett képdublőrnek vettek fel. A kettő között az a különbség, hogy míg a fénydublőr soha nem látszódik a filmben, a képdublőr igen. Az inkább színészi munka. A filmben vannak olyan jelenetek, ahol Cage a 30 évvel ezelőtti énjével beszélget. Míg Cage a fiatalkori énjét játszotta, én játszottam a jelenlegi énjét. Meg kellett tanulnom a szövegét, de a kész filmben természetesen csak az ő hangja hallgató, és az ő arca látható. Míg fénydublőrként két hónapot dolgoztam, képdublőrként összesen négy napot. Dubrovnikban volt a forgatás első hónapja, aztán Magyarország különböző részein: Budapesten, Leányfalun, Komáromban, és az Origo Filmstúdióban.

(Nicolas Cage és Korcsmáros András A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya című film forgatásán. Fotó: Korcsmáros András)

– Tulajdonképpen hány jelenetben helyettesítetted Nic Cage-t?
– Eredetileg öt olyan jelenet volt, ahol saját magával beszélget, a kész filmbe ebből csak három került be. Viszont van egy olyan jelenet, ahol távolról az hihetnénk, hogy őt mutatják, de valójában én vagyok látható. Ezt viszont nem árulom el, melyik jelenetben van benne.

– Beszélgettetek is a forgatási szünetekben? Elégedett volt azzal, ahogy őt játszottad?
– Mint Nicolas Cage fodrászától utólag megtudtam, egyszer-kétszer Nic nézte, mit csinálok a próbán. Az idő nagy részében alig váltottuk pár mondatot, bár a magyar stáb elismerően nézett, amikor egy képbeállítás után azt mondta, hogy »Okay Andras, I’ll take it from here« (magyarul: Oké András, innen átveszem - a szerk.). Gyanítom, a vezetéknevemet soha nem is hallotta – egy külföldi nem is tudja megjegyezni –, de legalább a keresztnevemet elég korán megtanulta. A forgatás legvégén volt az a pár nap, amikor képdublőrként voltam jelen, és azokon a napokon volt pár kisebb beszélgetésünk.

– Milyen embernek ismerted meg őt a forgatáson? Nagyon sok színész magaviseletére panaszkodnak. Nic Cage hogyan viselkedik a csapó előtt és után?
– Ellenben a nála 11 évvel fiatalabb Pedro Pascallal – aki végig energikus és lelkes volt –, Cage már inkább nyugodtabb, néha kifejezetten fáradt volt; ami nem is csoda, hiszen több, mint 100 film áll már a háta mögött. De mégis érződik rajta, hogy imád filmezni. Amikor felvétel van, akkor kezd el igazán élni. És amikor éppen valami őrült, felvállaltan ripacs pillanata van, bekapcsolja a tartalék akkumulátorát. Sosem veszekedett senkivel, ha bármi baja volt, azt teljesen civilizáltan közölte a rendezővel. Én nem vagyok Hollywood-i színész, még csak Magyarországon sem vagyok ismert, mégis, ameddig együtt forgattunk, egyenértékű kollégájának tekintett. Ez pedig sajnos nagyon sok híres – és kevésbé híres – színészről nem mondható el.

– Van egy közös képed a film másik főszereplőjével, Pedro Pascallal, és úgy tudom, egyszer együtt is reggeliztetek.
– Valóban, mégpedig abban a Dubrovnik-i szállodában, ahol egy hónapot töltöttünk. Cage is ott lakott, de soha nem mozdult ki a szobájából. Én leginkább a másik képdublőrrel, Nick Wittmannel bandáztam, a párszor azért összefutottam a többi színésszel, és néhány alkalommal együtt is reggeliztünk. Utolsó közös reggelink után készítettem azt a selfie-t, amin Pedro Pascal és Paco Leon állnak mellettem. Van abban valami szép, amikor egy ilyen színészbrigádban van amerikai, chilei-amerikai, spanyol, olasz és magyar is.

(Paco Leon (balra), Pedro Pascal (középen), és Korcsmáros András (jobbra) a film forgatásán. Fotó: Korcsmáros András)

– Nyilván hatalmas élmény volt részt venni egy Hollywood-i produkcióban. Volt ennek a forgatásnak olyan pillanata, ami kimagaslóan fontos volt a számodra?
– Az első olyan felvétel, amikor színészként voltam jelen. Bár éppen képen kívül álltam, a jelenetben Nicolas Cage-el volt párbeszédem. Felvétel közben, ahogy mondtuk a szöveget, volt egy ilyen pillanatom, hogy »Jézusmáriám, én Nicolas Cage-el játszom együtt!«. Gyerekkorom óta filmrajongó vagyok, gimnázium után színésziskolába jártam, és azóta már elég sok, igen különböző színészi munkáim voltak nem csak színházban, de filmekben is, de az, hogy abban a pillanatban éppen egy Oscar-díjas Hollywood-i sztár a színészpartnerem, rendkívül szürreálisan hatott. És csodálatos volt.

– Ismerünk már magyar Jason Momoa-t, magyar Jason Statham-et, most akkor van egy magyar Nicolas Cage-ünk is. Volt korábban olyan eset, amikor leszólítottak az utcán, hogy te vagy-e Nic Cage?
– Nem, az utcán nem, de néhány barátom többször megjegyezte a hasonlóságot. Emiatt, afféle belsős poénként, az egyik színdarabomba beleírtam, hogy az egyik karakter szerint úgy nézek ki, mint Nicolas Cage. És ez még másfél évvel a film forgatása előtt volt!

– Ne felejtsük el, hogy téged a Marvel-rajongók is ismerhetnek, hiszen volt egy közös jeleneted a Holdlovagban Ethan Hawke-kal és Oscar Isaacs-kel. Arról a forgatásról mit tudsz mesélni?
– Kicsit aggódtam, hogy A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya után évekig nem kapok újabb szerepet amerikai produkcióban. De mázlim volt, mert azóta több külföldi sorozatban forgattam, mint előtte bármikor. Ebből a legkiemelkedőbb mindenképpen a Holdlovag volt, ahol Ethan Hawke-kal volt jelenetem. Három napig forgattunk együtt, ami legalább olyan megtiszteltetés volt, mint Cage-el dolgozni. Nagy szívfájdalmam, hogy a kész epizódban igencsak megkurtították a jelenetemet. Egy darab közeli beállítást sem használtak rólam, bár ez érthető, hiszen a jelenetben a minket figyelő Oscar Isaac-en volt a hangsúly. Amúgy mindketten nagyon kedvesek voltak. Ugyan egérfaroknyi lett a szerepem, de mivel én magam is Marvel-rajongó vagyok, eszméletlenül nagy megtiszteltetés, hogy egy olyan produkcióban dolgoztam, ami a Marvel-univerzum része!

– Beszéljünk kicsit a hazai projektjeidről! Mióta gyakorlod a színészetet?
– AAK Stúdió nevű csapatommal gyerekkorom óta készítek olyan kisfilmeket, filmeket, és most már színdarabokat is, amikben voltam szereplő, író és rendező. Ez később fejlődött, hiszen jártam színésziskolába (GNM Színitanoda), de tanultam filmrendezést és forgatókönyvírást is (Budapesti Metropolitan Egyetem). 2005-ben volt az első hivatásos színészi munkám, amikor pénzt is kerestem vele, de úgy 2010 óta dolgozom folyamatosan színészként, főleg színházban.

(A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya forgatásán: Korcsmáros András (a kép bal oldalán), és Nicolas Cage (a kép jobb oldalán). Fotó: Korcsmáros András)

– Mi fogott meg ebben a művészeti ágban?
– Nagyon sok mindenki akar színész lenni, de a legtöbben nem tudják, hogy milyen is a valódi szakma. Édesapám színész-rendező-dramaturg, másfél évtizedig színházigazgató is volt, így általa ebben a világban nőttem fel, nézőként. Amikor elárultam neki, hogy színész akarok lenni, nem beszélt le, de elmondta, hogy a színészet nem feltétlenül a főszerepekről és az automatikus hírnévről szól. Azóta ezt meg is tapasztaltam. Sok olyan szerepem volt, amikért egy árva fityinget nem kaptam, alig látta bárki, de mégis megtettem, mert ahogyan Nicolas Cage, én is akkor élek igazán, ha játszhatok. A színészet lehetővé teszi, hogy valaki más bőrébe bújjunk, aki talán hasonlít ránk, de lehet, hogy egészen más korban él, és esetleg egészen másképp vélekedik a világról, mint mi. Ez pedig rendkívül izgalmas dolog. A színészetben a fő munkaeszközünk a saját testünk és lelkünk.

– Miyen színházi előadásokban, illetve filmekben láthatunk a közeljövőben?
– Több társulatban is játszom, bár most ezek száma épp lecsökkent. Az AAK Stúdióval olyan kamaradarabokat adunk elő, mint a 3 Effektív detektív, Dogma vagy Gengszterek – utóbbiból forgattunk egy filmet is, amit remélem, idén már valamilyen formában be tudunk mutatni. Lesz egy Bride című horrorfilm, amiben kisszerepben tűnök fel, emellett lesz a VULPES: Az állatkínzók réme című magyar horror-krimi, amiben igen jelentős szerepem van, és már nagyon várom a premierjét.

– Ha nem is árulhatod el a címét, de lesz mostanában olyan Hollywood-i produkció, amiben ugyancsak szereped lesz?
– Még hátra van egy forgatási napom egy Netflixes fantasy sorozatból, ahol végre egy picit nagyobb szerepem lesz. De ez talán csak 2023-ra készül el.

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlyából több jelenetet is kivágtak, amelyek közül az egyiket az alábbi videóban nézhetitek meg:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás