promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrázó és döbbenetes: magyarok csinálták az első Csernobil-filmet, amely 31 évvel előzte meg az HBO csúcsprodukcióját
Borítókép:  HBO minisorozat/Csernobil
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

1987-et írtunk, amikor a magyar tévében már ment a film.

A Mandiner írta meg azt a kevésbé ismert tényt, hogy a Magyar Televízió nem sokkal a brutális csernobili atomkatasztrófa után, 1987-ben már készített egy tévéjátékot az eseményekről, amelyet be is mutattak a tévében. Ezt pedig 31 évvel az HBO nagysikerű minisorozata előtt, amely a zseniális Jared Harris és Stellan Skarsgård főszereplésével készült, és minden idők egyik legjobb sorozata a nézőktől kapott pontok alapján.

Az öt epizódból álló széria (bár vannak benne túlzások és pontatlanságok) kendőzetlen őszinteséggel beszél a tragédia körülményeiről, és azt próbálja nekünk bemutatni, hogy mi a hazugság ára, hova vezet egy kis hazugság, amely aztán elindít egy egész hazugságrengeteget, míg végül elveszik az igazság.

Az oroszoktól nem sokkal rá érkezett egy válaszfilm is a Netflixen, amely a ">Csernobil 1986 címet kapta, a film elképesztően látványos, de nem az a fajta pokoljárás, mint az HBO sorozata, inkább egy hős megszületésének balladája.

A csernobili atomkatasztrófáról több film is készült korábban, 2013-ban például egy ukrán sorozat, a Csernobil: Elválaszthatatlanok.

Kevésbé köztudott, de 1987-ben egy magyar alkotás is készült a sokkoló tragédiáról, Szarkofág címen mutatták be, többek között a legendás Törőcsik Mari és Mécs Károly is megjelenik a műben, amely Vlagyimir Gubarjev színpadra szánt műve alapján készült.

Vlagyimir Gubarjev a szovjet pártlap, a Pravda tudósítójaként dolgozott Csernobilban, cikkei főleg az emberi helytállásról szóltak. A film cselekménye a Sugárvédelmi Intézet Kísérleti Osztályán játszódik, amelynek falai között él a Halhatatlan, egy sugárfertőzött személy. Amúgy ő az intézet egyetlen lakója, majd miután bekövetkezik a tragédia, sorra érkeznek a reménytelen sorsú sugárfertőzöttek.

A 100 perces alkotást Mihályfi Imre rendezte. IDE kattintva tekinthetők meg képek a filmből.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás