Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ő volt valójában Jézus? Egy kutató elképesztő elmélettel állt elő

Ő volt valójában Jézus? Egy kutató elképesztő elmélettel állt elő

Zene, Film & Kultúra

Ő volt valójában Jézus? Egy kutató elképesztő elmélettel állt elő

Zene, Film & Kultúra

Promotions 20:20

Az elmélet, amelynél nem született furább.

Az évszázadok alatt rengeteg kutató foglalkozott a Bibliával, sokan közülük egészen elképesztő elméletekkel álltak elő Jézus valódi kilétét illetően, az utóbbi évtizedekben pedig az elképzeléseinkre nagy hatással vannak a Megváltó életéről készült filmek is.

Ám van mind közül egy nagyon kiugró, amelyek merőben mást állít a Messiásról, mint társai.

A Biblia-kutató Joseph Atwill ugyanis vizsgálatai során arra a feltételezésre jutott, hogy Jézust valójában a római elit találta ki, és propagandisztikus célja volt annak, hogy életre hívták.

Joseph Atwill könyvben is összefoglalta téziseit a Megváltóval kapcsolatban. A könyv címe: A császár messiása: Római konspiráció találta ki Jézust.

Atwill úr azt mondja, hogy Jézust a római elit találta ki, hogy jobban féken tudhassák tartani a birodalom lázadóit. Így indult minden, egy birodalmi nagyobb projekt volt, ám idővel kiszabadult az alkotói szorításából, és önálló életre kelt, majd nemsokára a birodalom részbeni pusztulásához is vezetett.

A képlet egyszerű volt, egy békés isteni figurát szerettek volna a rómaiak a harcos törzsek földjére "szabadítani", aki idővel pacifikálni tudja majd a harcosokat, mivel a folyton háborúra készülő törzsek egy harcos Megváltó érkezésében hittek. A római elit ebbe a nagy Messiás-várásba szeretett volna beleszólni a békés Megváltó kitalálásával.

Atwill szerint Jézus történetét nagyrészt Joseph Flavius műve (A zsidó háború) alapján másolták le később.

(Forrás: Múlt-kor)

Borítókép: Profimedia/Illusztráció (Királyok királya, 1927)