promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A rómaiak találták ki Jézust?
Borítókép:  Broadway.org.uk
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy elképesztő elmélet, meglepő fordulattal.

Joseph Atwill egy nagyon megosztó kutató, aki a Bibliával foglalkozik. Ő állt elő az elmélettel, miszerint Jézus alakja csupán fikció, a Megváltót a római arisztokrácia találta ki, méghozzá azért, hogy féken tartsák a birodalom lázadóit.

Atwill könyvének címe, amelyet pár éve adott ki, és amelyben felszínre hozza ezt az állítást: A császár messiása: Római konspiráció találta ki Jézust.

Atwill szerint hogyan is működött ez a történet?

A kereszténység nem vallásként indult, csupán egy propagandaeszköz, egy nagy kormányzati projekt volt a birodalom kezében (egyfajta békés Halálcsillag), később viszont kiszabadult a szorításból, önálló életre kelt, és az egyik végzete lett a birodalomnak. A sztori - a kutató szerint - irtó egyszerű, az állandóan lázadozó, harcra elszánt zsidó törzseket egy békés Megváltó fikciójával akarták pacifikálni, aki a szeretetet hirdeti a folytonos háborúk földjén.

A lázadók amúgy egy harcos prófétára vártak, aki a felkelésük élére áll, ez pedig folyamatosan reménnyel töltötte el a szívüket, így a harcot folytatták. A rómaiak pedig ebbe szerettek volna beleszólni Jézus színrevitelével. Ez egyfajta pszichológiai hadviselés volt akkor, amikor más eszközökkel már nem tudtak célt érni.

Atwill kiindulópontja az elméletéhez az volt, hogy a Flavius nagysikerű művében, A zsidó háború című alkotásában rengetegeg párhuzamot talált az Újszövetséggel. Szerinte valamelyest ebből inspirálódott az Újszövetség alkotója, és egy rakat részt simán átvett, átírva persze.

A kutató azt állítja, hogy eljött az idő, hogy végre tisztán lássunk.

És bár a kereszténység sokaknak megnyugvást ad, rengeteg káros dolgot is támogatott. Így ideje lenne az egészet kicsit újra górcső alá venni, és helyén kezelni mindent.

Atwill úrral készült interjú itt megnézhető, angolnyelvű, de feliratot tudtok hozzá tenni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás