promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: több száz millió forintot érő magyar kincs végezte majdnem a zöldségek között - ám jött egy hős, és megmentette az életművet
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy csodálatos megmenekülés története.

Csontváry Kosztka Tivadar az egyik leghíresebb magyar festő, akit világszerte is ismernek. 1853. július 5-én született a felvidéik Nagyzebenben, eredetileg gyógyszerész volt, de jogot is hallgatott. Életművét csak halála után ismerték el.

Kosztka Tivadar patikusként dolgozott sokáig, de festői álmai miatt elhagyta a hivatását, és Münchenbe ment Hollósy Simon festőiskolájába. A festő igazi különc volt, ugyan külföldön voltak kiállításai, ám festményeit megtartotta saját magának. Örökösei pedig később ezeket majdnem eladták autóponyváknak.

Végül Gerlóczy Gedeon mentette meg a festményeket a pusztulástól.

Magyarországon csak az 1963-as székesfehérvári kiállítás után vált ismertté Csontváry neve, amely "kifejezés" igazából nem is a nevének a része, ez a művészneve, amelyet ő adott saját magának, méghozzá a Kosztka névből kiindulva, amely szláv eredetű, és csontocskákat jelent.

Mégis hogy került majdnem rossz helyre az életműve?

A művész halála után a család a hajdani festő házában takarított, lomtalanítottak is, így pedig az óriási festményeken is túladtak volna. Ezeket piacosok vették volna meg, akik a festményeket a jó minőségű belga vásznak miatt krumpliszállításhoz használták volna takaróponyvának.

Hatalmas a kontraszt ezen történet, illetve azon hír között, hogy Csontváry egyik alkotása, a Traui tájkép naplemente idején, később 240 millió forintért kelt el.

Egy nagyszerű válogatás a lenyűgöző életműből:

(Forrás: Bors, Jelesnapok)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás