promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy zseniális magyar, aki átverte a világ egyik legerősebb országát - olyat tett, mint előtte és utána egy magyar sem
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar történelem egyik legszemtelenebb csúcsteljesítménye.

Minden a 18. században történt, méghozzá Poroszországban. Egy kis magyar sereg titokban megérkezett a világ egyik leghíresebb városa, Berlin alá. A főszereplő pedig egy zseniális magyar, Hadik András volt, akinek a lovasszobra megtalálható ma a Budai várban. A szobrot 1937-ben avatták fel, és manapság egy elképesztően fura szokás tartozik hozzá a turisták részéről, ugyanis a bronzló heréjét fogdossák az oda érkezők. 

Hogy miért? Arról korábbi cikkünkben írtunk hosszabban is.

Hadik András a Császári-királyi Hadsereg egyik legjelentősebb hadvezére, 1774 és 1790 között a Habsburg Birodalom elsőszámú katonai vezetője volt, olyan magasságokba emelkedett, mint kevés magyar a Habsburg-országkormányzás alatt.

1757-ben pedig a világ egyik legmerészebb akciójához kezdett hozzá, amely biztos helyet biztosított neki a jövőbeli történelemkönyvek lapjain.

Hadik András ugyanis pár ezer emberével elfoglalta Berlint az első világméretű háború, a hétévés során, erre pedig senki nem is számított. A huszártábornok a magyar huszárokkal, a huszárok mögé ültetett gyalogosokkal, illetve néhány ostromágyúval hat nap alatt, kerülőutakon, sűrű erdőkön és kietlen vidékeken keresztül egészen Berlinig menetelt. II. Frigyes porosz uralkodó főserege Sziléziában volt lefoglalva, így a várost csak egy kisebb őrség védte.

Hadik Andrásék pedig hadisarcot vetettek ki a meglepett városra. A városi tanács kezdetben nem akart engedni a huszároknak, erre azok szétlőtték a főkaput, majd az őrség ellenállását is leverték.

A várost gyakorlatilag elfoglalták.

Majd még a porosz felmentősereg betoppanása előtt elhagyták Berlint, merész tettük híre pedig azonnal bejárta a csatatereket. Hadik András hazatérve ünnepelt hős lett, Mária Terézia azonnal grófi rangot adott neki, sőt, még egy óriási uradalommal is megjutalmazta.

(Forrás: 24.hu, Index)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás