promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ötven éve halt meg Jim Morrison, egy elképesztő figura: egy francia fiatal gróf és drogkereskedő ölhette meg
Borítókép:  Jean de Breteuil/Wikipedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

500 éves francia nemesi család sarja volt Jean de Breuteil: az a fiatal, jóképű, francia gróf és drogdíler, aki Jim Morrison, a rocksztárlegenda halálát okozthatta. "Angyali" külseje és az általa okozott halálesetek miatt sokan a "halál angyalának" is nevezték. 

A theGeek egy hosszú sztorit írt arról a fiatal, francia, nemesi származású és feltűnően jóképű heroinkereskedőről, aki Jim Morrison és más rocksztárok, hírességek halálát is okozhatta.

Jean de Breteuil 1949-ben született Párizsban, arisztokrata családban. Amikor a hatvanas évek második felének kulturális kitörése jött, gazdag, fiatal, vonzó és nagyon okos volt. Mindene megvolt ahhoz, hogy sikeres legyen az életben, de a csábítás, hogy a "vadonban" járjon, túl erős volt, és végül playboy lett belőle, aki drogokkal kereskedett, főleg rocksztárok voltak az ügyfelei.

A szüleinek Afrikában voltak üzletei, és egy marokkói nagykövetségen lévő kapcsolatának köszönhetően Párizsban kezdett heroinnal kereskedni, amit később a francia fővárosba látogató előkelő személyiségeknek és művészeknek adott el. Üzletének székhelyét Londonban is létrehozta, 1967-ben pedig az Egyesült Államokba utazott, és beiratkozott a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemre. Tanulmányait azonban csak álcaként használta: ott is szállított nagy tisztaságú heroint és hasist, amelyet végül olyan nyugati parti zenészeknek adott el, mint például Janis Joplin. Ma már szinte biztos, hogy az énekesnő halálát okozó heroint is Breteuil szállította.

Akkoriban viszont sikerült úgy alakítania az eseményeket, hogy látszólag senkinek nem volt köze az esethez, és továbbra is egyre fontosabb barátokra tett szert a rocksztár társaságon belül, például Keith Richards fő szállítójává vált. Így ismerkedett meg Jean Marianne Faithfullal, Mick Jagger akkori barátnőjével, aki hamarosan hatalmas szerepet vállalt az életében, Breuteillel is vad és szenvedélyes szexuális kapcsolatot kezdtek - bár a szerelemnek nem sok köze volt hozzá, Marianne saját állítása szerint kicsit megvetette a fiatal francia heroinkereskedő grófot.

1969-ben Breteuilnek már egy egész birodalma volt a hírességekkel való heroinkereskedelemből, és káprázatos kapcsolati hálóval rendelkezett. Gay Mercader, a spanyol koncertszervező akkoriban Párizsban kapcsolatban állt Breteuil-lel, és Diego Manrique az El Paísban így mesélte el tapasztalatait:

"Jóképű és kommunikatív fickó volt. Jómódú családokból származó bohém fiúk köréhez tartozott, akik hasist szívtak, LSD-t szedtek és Indiába utaztak. Megengedhették maguknak, nagy vagyonok örökösei voltak. A Breteuil családnak többek között újságjaik voltak Afrikában."

[[cikk3]]

De 1970 második felében a dolgok elfajultak. Több olyan ember, aki kapcsolatban állt Breteuil-lel, mint Brian Jones, Jimmy Hendrix, vagy a már említett Janis Joplin, meghalt, és a rock showbiznisz sok tagja kezdett egyfajta "halál angyalaként" tekinteni a playboyra. Nem így volt ez Keith Richards esetében, aki egy hónappal később a francia Riviéra-villában, amelyet a Rolling Stones az Exile on Main St megkomponálásához bérelt, behívta őt, hogy a legjobb thaiföldi heroinnal fűszerezze a sessionöket.

Ugyanezen a nyáron történt Jim Morrison tragikus halála, néhány száz kilométerrel északabbra. A Doors énekese barátnőjével, Pamela Coursonnal utazott Párizsba, és a nő amint megérkezett, azonnal lovat akart venni. Coursonnak rendszeres szexuális kapcsolata volt Jean de Breteuillel (állítólag Morrison nagyjából tudott róla, a Love Street című számában is utalt rá), így a lóvásárlás csak ürügy volt. Innentől kezdve két verzió is létezik a történtekről, de mindkettő Breteuilt érinti, aki akkoriban Marianne Faithfullal járt, miután szakított Jaggerrel.

Az első szerint Jim és Pamela a szállodájukba mentek, miután személyesen Breteuiltől megvették a heroint. Az éjszaka közepén Morrison kiment a fürdőszobába, és elfogyasztott egy halálos adagot, ami véget vetett az életének. Pamela megpróbálta újraéleszteni úgy, hogy egy hideg vízzel teli kádba tette, és orvost hívott, de mire az megérkezett, már nem volt mit tenni. A lány tagadta, hogy kábítószerről lenne szó, az orvos pedig furcsa módon hitt neki, és természetes halált állapított meg.

A második verzió szerint Morrison túladagolásban halt meg, de nem a szállodájában, hanem egy közeli klubban, a Rock 'N' Roll Circusban. Ott Jean de Breteuilnek volt két embere, akik neki dolgoztak, és az elmélet szerint ők adták el az énekesnek a heroint. Sam Bernett, a The New York Times újságírója szerint, aki azt állítja, hogy ő is ott volt azon az éjszakán, Morrison a helyiség mosdójában esett össze.

"A ruhatáros jött és mondta, hogy valaki bezárkózott az egyik fülkébe, és nem megy ki. Ezért hívtam a biztonságiakat, hogy törjék be az ajtót. A Doors legendás énekese, a jóképű és híres kaliforniai fiú most összecsuklott és mozdulatlan volt. Hívtam egy orvost, akiben megbíztam, és amikor odaért, hátrahajtotta Jim fejét, felhúzta a szemhéját, kinyitotta a száját, és a fülét a mellkasára tapasztotta, hogy meghallgassa a szívverését. Megnézte, hogy vannak-e nyomok és zúzódások a testén és a karján. Gyors és szakszerű orvosi vizsgálat volt. A diagnózisa nagyon biztos volt: Ez a férfi halott. Megállt a szíve."

- mesélte később egy könyvében.

Bernett szerint a két emberkereskedő pánikba esett, és úgy döntöttek, hogy eltitkolják a történteket. Betették Jimet egy autóba, és elvitték a szállodájába. És ott lett volna az orvos vizsgálata, aki hivatalosan jelentette.

Miután megtudták, mi történt, Jean de Breteuil és barátnője, Marianne Faithfull úgy döntöttek, hogy megszöknek. Megszabadultak a maradék kábítószerüktől, és repülővel Casablancába, onnan pedig Tangerbe repültek. Ott ezúttal maga Jean de Breteuil is, alig néhány hónappal később, 22 éves korában egy újabb túladagolásban halt meg - bizonyos elméletek szerint ebben idegenkezűség is közrejátszhatott. Jim barátnője, Pamela három évvel később, 1974-ben ugyanerre a sorsra jutott.

Meglepő, hogy milyen kevés irodalom szól erről az elátkozott és különleges fiatalemberről, aki oly sok híresség halálát okozhatta. Évtizedekig senki sem akart róla beszélni, egyedül az utolsó barátnője (és az utolsó híresség, aki ebből a körből életben maradt): Marianne Faithfull mesélt róla, de nem éppen azért, hogy felmentse:

"Aznap este Párizsban meglátogatta Jim Morrisont, és megölte."

- számolt be 2014-ben a Mojo magazinnak.

"Szegény szerencsétlen. Túl erős volt a sz*r? Igen, az volt. És meghalt."

(theGeek)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás