promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 "Fekete özvegy" rendezőnő: "Itt az ideje, hogy berúgjuk az ajtót az MCU női alkotói számára!"
Borítókép:  Scarlett Johansson, Cate Shortland, Florence Pugh és David Harbour a Fekete özvegy forgatásán
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy 23 film kellett hozzá, de a Marvel Cinematic Universe végre egy régóta készülő mérföldkövet ünnepelhet: megjelenik az első olyan MCU-film, amelyet egy női rendező rendezett. 

A COVID-19 járvány miatt bekövetkezett sorozatos késések után Cate Shortland "Fekete özvegy" című filmje végre a mozikba és a Disney+-ra is megérkezik, több mint egy évvel a tervezett megjelenési dátum után. A franchise "negyedik fázisának" első filmjeként ez egyrészt fontos híd a korábbi 22 film között, másrészt pedig egy erős utalás arra, hogy mi vár még ránk, amikor a sorozat többféle irányba ágazik el majd.

A film számos késedelmes megjelenési dátuma ellenére az új nyári időpontnak van egy érdekes oldala is. Shortland filmje, bár a filmvilágban - legalábbis egyelőre - kilóg a sorból, akkor érkezik, amikor a Marvel éppen a tévésorozatokba való betörés közepén tart, és a női alkotók is hangsúlyosan szerepelnek benne. A franchise eddig három új sorozatot jelentetett meg a Disney+-on, amelyek közül kettő női rendezőktől származik, köztük a A Sólyom és a Tél katonája rendezője, Kari Skogland és a "Loki" rendezője, Kate Herron.

Egy olyan franchise számára, amely sokáig ellenállt annak, hogy fehér férfi rendezőn kívül mást is alkalmazzon - az első Taika Waititi volt, akinek a "Thor: Ragnarok" volt a 17. film a sorozatban -, ez egy jelentős változás, amely nem kapott elég figyelmet. De ez még csak a kezdet, és Shortland nagyon szeretné, ha az ő sikere - és más női alkotóké egy új hullám része lenne a Marvelnél.

"Azt hiszem, most van esélyük a nőknek, hogy berúgják az ajtót, és nyitva tartsák azt más nők előtt, mert kaptunk egy ilyen lehetőséget, és meg kell ragadnunk ezt, mert ha nem erőltetjük, nem hiszem, hogy ez meg fog történni."

- mondta Shortland az IndieWire-nek nemrégiben adott interjújában.

Shortland szerint ez a változás a Marvel vezetőinek, például a Marvel Studios elnökének, Kevin Feige-nek és a Marvel Studios filmgyártásért felelős alelnökének, Victoria Alonsónak köszönhetően felülről érkezik.

Ahogy Feige 2018-ban az IndieWire-nek elmondta, miközben a stúdió a "Fekete Párduc" (az első MCU-film, amelyet egy fekete rendező, Ryan Coogler rendezett) sikerét ünnepelte, és a "Marvel kapitány" (az első MCU-film, amelyben egy nő állt a kamera mögött, mivel Anna Boden társrendező volt a régi kreatív partner Ryan Fleck mellett) megjelenésére készült, Feige csak további pozitív változásokat látott előre.

"Szerintem ez még csak a kezdet."

- mondta Feige akkoriban.

"Szerintem egyre többet fogunk látni a kamera előtt és mögött, és ez az, amit mesélőként elvárnak tőlünk. ... Természetesen Bob Iger és Alan Horn támogatásával a Disney-nél azt akarjuk, hogy ezek a filmek tükrözzék azt a világot, amelyben készülnek, és sokféle ember keltse őket életre a kamera mögött".

Bár ez a változás talán lassan következett be, az MCU közelgő naptára rengeteg bizonyítékot kínál arra, hogy a több milliárd dolláros franchise felkarolja a női és színes bőrű filmeseket is. A következő Destin Daniel Cretton "Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája", Chloé Zhao "Örökkévalók", Nia DaCosta "A csodák", valamint Waititi ("Thor: Szerelem és mennydörgés") és Coogler ("Fekete Párduc: Wakanda örökké") visszatérése lesz.

A "Fekete özvegy" július 8-án, csütörtökön kerül a magyar mozikba a Disney+-on pedig a "Premier Access" szolgáltatás keretében július 9-től kezdik el vetíteni.

Forrás: Indiewire

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás