Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Keresztes Ildikóval és Varga Miklóssal lesz teljes idén a nemzeti összetartozás napja

Keresztes Ildikóval és Varga Miklóssal lesz teljes idén a nemzeti összetartozás napja

Zene, Film & Kultúra

Keresztes Ildikóval és Varga Miklóssal lesz teljes idén a nemzeti összetartozás napja

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin 20:20

A magyar nemzet határokat és korokat átívelő valósága, és az ünnepnap üzenete inspirálta a Margitszigeti Színház kezdeményezését. A teátrum a Nemzeti Táncegyüttes és neves előadók összefogásával együtt kíván emlékezni és emlékeztetni a megbonthatatlan nemzeti egységre.

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés. A törvény elfogadásával az Országgyűlés kinyilvánította, hogy

„a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Miután az akkori köztársasági elnök, Sólyom László június 3-án aláírta a törvényt, azt napra pontosan a 90. évfordulón, 2010. június 4-én hatályba is lépett. Azóta is minden évben ezen a napon tartjuk a nemzeti összetartozás napját.

E jeles alkalom inspirálta a Margitszigeti Színházat abban, hogy a Nemzeti Táncegyüttes és neves, hazai előadók összefogásával együtt emlékezzen és emlékeztessen mindenkit a megbonthatatlan nemzeti egységre. Mindezt egy emlékest keretén 2021. június 3-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Az esemény alkalmat ad kifejezni érzelmeinket, hitünket a magyar nemzet iránt, melyben a Magyar hősök, csaták és szerelmek táncelőadás rendhagyó formában, Keresztes Ildikó, Varga Miklós és a Vadkerti Imre nemzeti popénekesek személyes közreműködésével válik hiteles üzenetté. Az előadás látványos táncképekkel, lírai pillanatokkal, s az eredeti népzene mellett színes zenei kísérettel idézi meg a magyarság híres történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, dicső küzdelmeit. Akár egy „képeskönyvet” végiglapozzuk közös történelmi emlékeinket, hogy a néptánc műfajának segítségével büszkén emlékezzünk meg a magyar nemzet kivételes hőseiről, halhatatlan példaképeiről.

- áll a program hivatalos leírásában.

Az emlékest rendezője és koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a díszletért Iványi Árpád és Tóth Kázmér (Scabello), a jelmezekért pedig Zs. Vincze Zsuzsanna felel.

A nagyszabású programra ide kattintva lehet jegyeket vásárolni!

Borítókép: Váradi Levente