promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tau bácsi visszatért, mielőtt végleg elfelejtettük volna
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Eredeti megformálójának tragikus sors jutott, a rendszerváltással maga is sírba szállt.

Akik még emlékeznek Tau bácsira, azok ma már gyerekeket nevelnek, és alighanem évtizedek óta nem is gondoltak a szótlan, keménykalapos, rejtélyes úriemberre. A 33 részből álló ifjúsági filmsorozat a csehszlovák filmgyártás egyik dicsérhető produktuma, ám valamilyen okból ennek a rendszeres ismétlései elmaradnak.

Az 1969 és 1978 között készült epizódok főszereplői gyerekek voltak, akik persze mindig valamilyen zűrös ügybe keveredtek, és végül Tau bácsinak kellett őket kimentenie a slamasztikából.

A pantomimmel kommunikáló, megnyerő modorú férfit Otto Šimánek alakította. Ő a széria befejezésekor sem volt több 53 évesnél, ám régimódi öltözéke és erős kopaszodása miatt jóval idősebbnek tűnt annál. Sok szöveget nem kellett megtanulnia a szerephez: többnyire csak megkoppintotta a kalapját, és már játékbábuvá is változott, így álcázta magát.

Tau bácsi nemcsak a vasfüggöny mögött, de Nyugat-Németországban és a skandináv államokban is nagy népszerűségre tett szert. Valószínűleg emiatt döntöttek úgy az alkotók, hogy 1988-ban egész estét mozifilmet készítenek a főszereplésével, de a Nena nevű popsztár egyik 1990-es klipjében is feltűnt.

Fotó: Profimedia

A főszerepet játszó Otto Šimánek nem sokkal élte túl a rendszerváltást, erős dohányosként 1992-ben hunyt el rákbetegség következtében. Korábban túlélt egy szívinfarktust és egy agyvérzést is. A szülővárosában fából készült szobrot állítottak a tiszteletére, természetesen Tau bácsi öltözékében megmintázva a színészt.

Fotó: Profimedia

A sorozat készítőinek örökösei a gyártási jogokat eladták egy müncheni cégnek, amely nemrég elkészítette a film remake-jét. A főszerepet a brit Matt Edwards kapta, akinek minden igyekezete ellenére – a Süddeutsche Zeitung kritikája szerint – a történet sokat vesztett eredeti bájából.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás