promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fantasztikus fotók Louis de Funès filmforgatásairól
Borítókép:  www.autourdelouisdefunes.fr
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sólet? Utolsó lett! – utasított vissza minden falatot betegre etetett étteremkritikusként.

Lassan négy évtizede nincs már köztünk a fergeteges grimaszok nagymestere, az 1983-ban elhunyt Louis de Funès. Kevesen tudják, hogy spanyol nemesi családból származott, ami persze nem jelentett garanciát a gyors sikerre, és a komikus-színésznek is

jó pár évébe telt, mire végre befutott.

Első igazán nagy sikerét a Horgász a pácban (1958) szemtelen vadorzójaként aratta, míg utolsó filmje A csendőr és a csendőrlányok (1982) volt, vagyis negyedszázadon keresztül a csúcson tudott maradni, ami nem kis teljesítmény. A forgatásairól nem sok fotót őriztek meg, de a legérdekesebbekből érdemes volt válogatni. Íme!

Az 1960-as években minden Fantomasról szólt, Funès a kissé ütődött Juve felügyelő szerepében szegődött az ijesztő gumimaszkot viselő bűnöző nyomába. A nagy ellenfelet Jean Marais alakította, aki nem igazán kedvelte színésztársát, mert egyértelműen nagyobb sikert aratott a három közös Fantomas-filmjükben.

1966-ban már bátran lehetett viccelődni a II. világháborún, és Funès – ezúttal a zseniális Bourvil oldalán – minden szívfájdalom nélkül meg is tette ezt. 17 millió mozijegyet adtak el a filmre a nyitó hétvégén, ezt a rekordot csak 1998-ban tudta megdönteni a Titanic.

A Felszarvazták őfelségét (1971) ismét Funès és Bourvil parádéját hozta volna, utóbbi azonban sajnálatos módon 1970-ben elhunyt rákban (mindössze 53 évesen), így a szerepét Yves Montand-nak adták. Az 5 millió mozinéző csalódást okozott a producereknek, a film „csak” a 4. legnézettebb lett abban az évben a franciáknál.

A fergeteges Jákob rabbi kalandjai (1973) máig Funès egyik leggyakrabban játszott filmjének számít. Ez volt az utolsó közös produkciója az író-rendező Gérard Oury-val, az 1975-re tervezett újabb filmjük (A krokodil) ugyanis már nem valósulhatott meg a színész két súlyos infarktusa miatt.

A Szárnyát vagy combját? (1976) című filmet Funès a zseniális Coluche-sal bolondozta végig. Utóbbi 4 évvel később bejelentette, hogy indul a francia elnökválasztáson, és a közvélemény-kutatások 16 százalékos eredményt jósoltak neki. Coluche kampányát a Charlie Hebdo szatirikus lap irányította.

1964 és 1982 között Louis de Funès hat Csendőr-filmet forgatott. Az utolsó darabhoz szomorú emlékek fűződnek, hiszen a rendező Jean Girault már a nyáron, a főszereplő Funès pedig 1983 januárjában hunyt el szívroham következtében.

Emlékezzünk a remek színész-komikusra egy nagyon menő privát fotóval:

Fotók: www.autourdelouisdefunes.fr

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás