promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos vagy nekem: Marla a világ egyik legundorítóbb embere, mégis neki szurkolunk – kritika
Borítókép:  Rosamund Pike a Fontos vagy nekem című filmben / via vulture.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Fontos vagy nekem című thrillerben Rosamund Pike zseniális alakításának köszönhetően megtörténik a lehetetlen, és egy olyan embernek drukkolunk, aki idős embereket semmiz ki.

Sokan szeretik az olyan filmeket, amiknél tudjuk, hogy a főszereplő igazából egy gátlástalan, rettenetes ember, de mi mégis azon izgulunk, hogy mégis sikerüljön neki elérni a célját (ilyen volt például a Jake Gyllenhaal főszereplésével készült Éjjeli féreg is). Nos, a Fontos vagy nekem is ilyen, pedig ennyire gusztustalan karaktert talán még nem is láthattunk.

Marla Grayson (Rosamund Pike) egy törvényes képviselő, aki abból él, hogy magatehetetlennek állítja be az amúgy egészséges idős embereket, majd mikor hivatalból a szárnyai alá kerülnek, minden pénzüket elszedi, és egy otthonba záratja őket, ahol egyedül, látogatók nélkül várják a halált. Egy nap úgy érzi, hogy megütötte a főnyereményt, hiszen egy nagyon gazdag nő (Dianne Wiest) kerül a karmai közé, viszont hamar kiderül, hogy az áldozatnak alvilági kapcsolata van (Peter Dinklage), aki mindent megtesz azért, hogy ismét szabad legyen – így Marla élete pokollá válik, de ő nem adja fel harc nélkül.

A történet végig feszült és izgalmas, ráadásul egy pici fekete humor is jutott bele, ami igazán szórakoztatóvá teszi, és ez pontosan elég ahhoz, hogy különleges élményben legyen részünk. A nézése közben végig az van a fejünkben, hogy mennyire undorító, amit „hősünk” csinál, de mégse tudjuk utálni őt, mert Rosamund Pike alakítása a bőrünk alá hatol: rideg, precíz, tenyérbemászó, szerethető és elgondolkodtató, szóval a Holtodiglan óta nem volt ilyen jó – nem csoda, hogy Golden Globe-díjra jelölték ezért.


Kép: Peter Dinklage és Rosamund Pike a Fontos vagy nekem című filmben / via netflixlife.com

Furcsa ez a kettősség, ami belénk költözik a Fontos vagy nekem megtekintése közben, hiszen szorítunk Marlának, pedig tényleg egy velejéig romlott nőről van szó, akit egyszerűen muszáj tisztelnünk a kitartásáért és céltudatosságáért. Ennek, és J Blakeson remek, stílusos rendezésének köszönhető, hogy ennyire működik ez a film, pedig akadnak benne azért butaságok is – bár azokat könnyű elnézni, mert egy pillanatig sem unalmas ez az alkotás.

Rosamund Pike mellett a többi színész is jó, a zene is szépen fűszerezi az amúgy is elragadó hangulatot, szóval egy elég jól megtervezett, egységes műről van szó, csupán az a baj, hogy a folyamatosan épülő üzenetét a végén úgy arcon köpi, hogy még mi is meglepődünk, és úgy, ahogy van, elengedi magát, ami miatt sajnos kicsit keserű szájízünk marad utána.

A Fontos vagy nekem egy remek kis krimi/komédia/thriller, ami elgondolkodtató, szórakoztató és egészen egyedi. Rosamund Pike lehengerlő alakítást nyújt, szóval már miatta érdemes megnézni ezt a filmet, amiben ráadásul megismerhetjük minden idők egyik leggátlástalanabb, legvisszataszítóbb/legmegnyerőbb karakterét is.

Mindenkinek ajánlott, aki szeretne látni egy érdekes történetet, és kíváncsi az év eddigi talán legjobb színészi teljesítményére. A Fontos vagy nekem már elérhető Netflixen, itt lehet megtekinteni az előzetesét:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás