promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltörölték a magázódást, mostantól csak tegeződni lehet – egy elképesztő sztori, és ami mögötte van
Borítókép:  Luis Machado / Unsplash.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Furcsa történés, de van benne logika.

Magyarországon az IKEA volt az első multinacionális vállalat, amely nem kevesebbet tett, mint elkezdte tegezni a vásárlóit. Volt is nagy felháborodás a magyar társadalomban, sokan kifogásolták a svéd áruház ezen módiját, és többen el is határozták, hogy még a lábukat sem teszik be az IKEA-ba, amíg ezzel a jó szokásával fel nem hagy.

Pedig ez hagyomány a svédeknél, nem menőségből meg lazaságból hozták ezt a szabályozást.

Svédországban ugyanis a hatvanas évek végén megszűnt a magázódás, ezt a momentumot "Du-reform"-nak hívják. Az északiaknál pár évtizede csupán a királyi családot magázzák, a polgárok egymás között tegeződnek. Az elbeszélések szerint a változás kezdeményezője 1967-ben az Orvosi Kamara akkori elnöke, Bror Rexed volt. Ő egy megbeszélésen azzal fordult a munkatársaihoz, hogy mostantól mindenkit tegezni fog, és erre kér másokat is.

Igazából abból lett elege, hogy mindenkinek nyomonkövesse a karrierjét, és éppen a rangja és tisztsége alapján, pontosan szólítsa meg a munkatársait. 

A reform az ország történelmében gyökerezett, és azt igyekezett elősegíteni, hogy a demokratikus állapotok konzerválódjanak. A merevség helyébe kicsit az eggyétartozás és az egyenlőség lépett, még ha ezeken egy szó nem is tud egy csapásra változtatni, szimbolikusan nagyon is sokat segített.

Szerintetek Magyarországon is el kellene törölni? Vagy kell a magázódás? Ez az egész nem képmutatás, látszat kicsit? Egy ósdi hagyomány a múltból, ami nem is tölt be már funkciót? A cikkhez tartozó Facebook-poszt alatt, IDE kattinva várjuk a hozzászólásaitokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás