promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Freaky-kritika: Vince Vaughn testcserés horrorfilmje
Borítókép:  Wallpaper Abbys
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Blumhouse és Christopher Landon megpróbáltak egy újabb műfaji házasítást, ami már egyszer bejött a Boldog halálnapot!-nál, de a Freaky-nél kevésbé. Pedig Vince Vaughn is ott volt nekik, de őszintén szólva, ha ő nem lenne, ez a film annyit sem érne, mint egy körfűrésszel félbevágott technika tanár. Kritika.

Bizonyára sokan emlékeznek még a Nem férek a bőrödbe című vígjátékra, amiben az anyát alakító Jamie Lee Curtis és a lányát játszó Lindsay Lohan egymás testében ragadnak egy időre.

A Freaky Friday történetéből már számos feldolgozás született, javarészt könnyedebb tálalásban. Az 1976-os, eredeti film után 1995-ben készült el az első feldolgozás, majd ezután a fentebb említett adaptáció. 2018-ban a Disney csatornán is bemutattak egy saját verziót, ami a Nem férek a bőrödbe remakeje volt, musicalként eladva.

Ez az alapsztorit képzeljük el most egy brutálisan véres, de egyben jó humorú fekete komédiában, ami egyben slasherként is tekinthető. Christopher Landon úgy gondolta, hogy ez a recept már jól bevált a Boldog halálnapot!-nál, amihez az Idétlen időkig volt az alapanyag – és amelynek talán egyszer el is készül a harmadik része –, és a Blumhouse feje, Jason Blum is úgy gondolta, jó ötlet lenne, ha ezt a népszerű testcserés történetet ezúttal egy horror-komédiába ültetnék bele.

Kétségkívül ez a vérfrissítés jót tett az alapsztorinak, amibe még egy kis azték természetfeletti misztikumot is belecsempésztek. Emellett sikerült egy csábos, szőke csajszit castingolni Millie szerepére, ráadásul a sorozatgyilkost alakító Vince Vaughn is rábólintott a projektre, így minden adott volt, ahhoz, hogy egy szaftos, véres, és brutális, de mellette egy könnyű, szórakoztató, vicces alkotás szülessen.

A történet szerint a 17 éves Millie Kessler nem szeretne mást, csak valahogy túlélni a Blissfield gimi folyosóin a menő csajok és srácok kegyetlenkedéseit. Ám amikor a város hírhedt sorozatgyilkosa, a Mészáros őt szemeli ki új áldozatának, akkor egyből elfelejti a gimi utolsó évének minden nyűgét. A gyilkos misztikus, ősi tőre az oka, hogy gyilkos és leendő áldozata egymás bőrében kötnek ki, és Millie-nek 24 órája van visszaszerezni a testét, mielőtt a csere véglegessé válik, és a lány örökre egy középkorú elmebetegben ragad.

Christopher Landon ezúttal is bebizonyította, hogy mennyire zakkant. Persze a szó pozitív értelmében, hiszen egy ilyen horrorkomédiához szükségszerű, hogy az embernek kicsit elborult elméje legyen. Ez a stílus egyébként kifejezetten jól áll a rendezőnek, és mint mondta, a Boldog halálnapot!-nál abszolút működött is.

A Freaky-nél viszont kicsit azt lehet érezni, mintha a két főszereplő önmagában nem lett volna elegendő ahhoz, hogy kitöltsék a 100 perces játékidőt, ezért minél több mellékkarakter kellett a cselekménybe, akikkel ugyan foglalkoztak, de nem eleget. Ebből kifolyólag teljesen felesleges az alkoholproblémákkal küzdő anya, a csak a mai kor divatja miatt meleg karakternek megírt, iskolai barát, vagy a gimi szívtiprója, akibe első pillantásra beleszeretett a főhősünk.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Freaky egy üdítő alkotás, de ha Vince Vaughn nem lenne benne, az egész semmit sem érne. Már az előzetesből is számítani lehetett arra, hogy a színész egyedül el fogja lopni a showt, de hozzá kell tenni, hogy a Millie-t alakító Kathryn Newton is megnyerő, mint pszichopata tekintettel trancsírozó sorozatgyilkos. Vaughn viszont mindkét karakterében brillírozik: egyrészt ott van a Mészáros énje, amivel bizonyos jelenetekben megidézi Michael Myers-t és Jason Voorhees-t is, és akivel nem szívesen találkoznánk egy sötét sikátorban, másrészt pedig a testcserés jelenetek, amikor úgy kell viselkednie, mintha tényleg egy kamasz diáklány lelke élne benne.

Ezek a pillanatok már önmagukban is elég komikusak, a gyakran frappáns és jól időzített poénok pedig még külön rátesznek erre egy lapáttal. Persze vannak olyan pillanatok, amikor az agyamentség már túllép bizonyos jó ízlési határokat, de ha időben elfordítjuk a fejünket, nem fog maradandó károsodást okozni.

A Freaky egy olyan horrorkomédia, ami egyaránt kiszolgálja a slasher-rajongókat, és a fekete komédia-kedvelőket, mindazonáltal nem lett olyan szerethető alkotás, mint a Boldog halálnapot. Számos utalást kapunk különböző horrorklasszikusokra, és igyekszik egy jól ismert alaptörténetet újragondolni a műfajok vegyítésével. A próbálkozások ellenére sajnos mégsem lett több egy olyan filmnél, aminek sikere teljes mértékben egyetlen színésztől függ. Szomorú, de tény, ha Vince Vaughn-t kihúzzuk az egyenletből, akkor egyáltalán nem működik a matek.

A Freaky július 1-jén debütál a magyar mozikban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás