promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem is november 1-jén van a halottak napja?
Borítókép:  BBC Creative / Unsplash.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elmondjuk, hogy az elkövetkező napokban melyik emléknapok jönnek, és melyik mit jelent valójában.

November elsején mindenszentek van.

November másodikán pedig halottak napja.

Nem meglepő, de a keresztény ünnepnek itt is rengeteg pogány fogódzkodója van. Az évszázadok alatt a pogány és keresztény hagyományok szervesen vegyülve alkották meg azt, amit ma emléknapként élünk meg.

Ez azonban egyáltalán nem meglepő, hiszen minden kultúrának és népnek van halottkultusza, ezek pedig folyamatosan kölcsönhatásban éltek egymással.

Mindenszentek

A mindenszentek ünnepén kezdetben a keresztény vértanúkra, később pedig már - mivel tágult a kör - "minden tökéletes igazra" emlékeztek. Csak a 8. században került át a nap november elsejére egy kelta pogány ünnep (Samhain) miatt, korábban pünkösd után tartották májusban. A kelta ünnep amúgy azt mondja hogy az évben meghalt emberek ezen a napon kelnek át a túlvilágba.

És hogy jön ehhez halloween?

Halloween is egy pogány ünnep, mindenszentek megelőző éjszakáján van, a szintén kelta eredetű ünnep neve magyar fordításban annyit tesz: mindenszentek éjszakája (All Hallows Eve). Ez a vándorló, kóbor lelkek éjszakája a kelták őshagyományában.

A popkultúrába akkor kezdett beszivárogni, amikor rengeteget ír hagyta el a szigetországot, és vándorolt ki Észak-Amerikába. Ott pedig folytatták a hagyományt, ma már elképzelhetetlen, hogy ha az Egyesült államokra gondolunk, ne jusson eszünkbe egy közepes minőségű halloween-i horrorfilm vagy a trick or treat kifejezés.

A kelta hitvilág szerint október 31-én a holtak visszatérnek, és beköltözhetnek az élők testébe. Épp ezért kell maskarát felölteni, hogy megtévesszük őket.

Mindenszentek éjszakáján tesszük a sírokra a mécseseket és a virágokat, hiszen a gyertya fénye az örök világosságot jelképezi a kereszténységben. Korábban minden háztartásban megterítettek az elhunytaknak is, illetve minden szobát kivilágítottak, mivel úgy gondolták, ilyenkor a holtak szelleme hazajár.

A sírokra a szimbólum mellett azért is kerül gyertya, hogy a kószáló lelkek könnyebben visszataláljanak nyughelyükhöz. Az sem véletlen, hogy ilyenkor megtisztítják a sírokat, mivel úgy gondolják, hogy a halott iylen körülmények között szívesebben tér újra nyugovóra.

Halottak napja

A halottak napja kicsit újabb ünnep, csak a 10. században vezették be a bencések. Ekkor azokért a szeretteinkért gyújtunk gyertyát, illetve azon lelkekért imádkozunk, akiknek még bűn nyomja a lelkét, és éppen a tisztítótűzben vannak.

(Forrás: Múltkor, NLC)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás