promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5+1 meglepő tény a halloweenról
Borítókép:  PixaBay
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A halloweent elsősorban az angolszász országokban ünneplik meg, október 31-én, azonban az ünnep manapság hazánkban is egyre népszerűbb.

A halloween egy ősi kelta hagyományokból kialakult, autentikusan ír ünnep, amelyet október 31-én tartanak, elsősorban az angolszász országokban. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a halloween a Mindenszenteket vagy a Halottak napját helyettesíti, pedig valójában egy teljesen különálló ünnepről van szó, amely az Egyesült Államokban az 1800-as években vált igazán népszerűvé, és azóta egy többmilliárd dolláros iparággá nőtte ki magát cukorkákkal, horrorfilmekkel és hátborzongató jelmezekkel.

Évről-évre egyre több országban ünneplik meg, köztük Magyarországon is.

Itt van 5+1 olyan dolog, amit a legtöbben valószínűleg még nem tudnak a halloweenról. 

1. Az ünnep eredete több mint 2000 évre nyúlik vissza

A History.com szerint a halloween egy kelta fesztiválként kezdődött, amit Samhainnek neveztek (azt jelenti: nyár vége), és november elseje körül tartották. A fesztivál keretében az aratás utolsó napját ünnepelték az emberek, és a szellemek átjutását a túlvilágba – úgy tartották ugyanis, hogy

a Samhain idején a tündérek és a szellemek igen aktívan mozgolódni kezdenek.

2. A „csokit vagy csalunk!” felszólítás a középkor óta használatos

Skóciában és Írországban a fiatalok jelmezbe öltözve énekekeltek, verseket szavaltak vagy trükköket mutattak be, cserébe pedig ételt vagy pénzt kértek. 

3. Néhány halloweeni szertartást arra irányult, hogy a nők férjet találjanak maguknak

A History.com azt írja, a nők almahéjat dobtak a vállukra abban a reményben, hogy az kirajzolja jövőbeli férjük nevének kezdőbetűit. Népszerű szokás volt akkoriban továbbá az úgynevezett „bobbing for apples” játék is, amelynek keretében az emberek hátrakötött kézzel próbálták megenni a madzagokra kötött vagy a víz tetején úszkáló almákat. A hagyomány úgy tartotta, az a nő megy legelőször férjhez, amelyik a leggyorsabban halássza ki a gyümölcsöket.

4. Tizenkilenc év után idén lesz először telihold halloweenkor

Legutóbb 2001-ben volt október 31-én telihold, legközelebb pedig csak 2039-ben lesz ismét.


Forrás: PixaBay

5. Korábban tarlórépából, burgonyából vagy céklából faragták lámpásokat tökök helyett

A zöldségekből faragott lámpások hagyománya Írországból származik, és többféle célt szolgáltak, legfőbb feladatuk azonban az, hogy megvédjék az embereket és otthonaikat az ártó szellemektől.

+1. A tökfaragás Magyarországon is régi hagyománynak számít

A hagyomány egészen az Árpád-korig nyúlik vissza, amikor a börtönöket csakugyan töklámpásokkal világították ki, valamint a lámpások fényével a Dunán közlekedő hajósoknak is segítettek eligazodni. Innen ered a mondás:

„fénylik, mint Salamon töke”.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás