promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Igazi sztárparádéval jön az 1. Budapesti Nemzetközi Sportfilm Fesztivál
Borítókép:  Vertigo Media
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Igazi sztárparádé várható az 1. Budapesti Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon, amelyen november 12-18. között ismert sportolók és sportrajongó szakemberek beszélgetnek a közelmúlt legjobb és legérdekesebb sportfilmjeiről az Art+ Cinemában.

A sportfilmeknek nagy hagyománya van a világban, a legfrissebb sportról szóló dokumentumfilmek számos tematikus filmfesztiválon rivalizálnak egymással. Magyarországon eddig kevés szó esett ezekről az alkotásokról, ezt a hiányt igyekszik pótolni az 1. Budapesti Nemzetközi Sportfilm Fesztivál. November 12-18. között a budapesti Art+ Cinemában hat dokumentumfilm és hét játékfilm mutatja be a közelmúlt legjobb, sporttal foglalkozó alkotásait. A dokumentumfilmek után minden alkalommal ismert sportolók, sportszakemberek beszélnek a látottakról, továbbá közönségtalálkozón lehet részt venni a legújabb magyar focis vígjáték, a Becsúszó szerelem kapcsán.

Az esemény fővédnöke Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, filmproducer így fogalmazott a filmfesztivál és a sportdokumentumfilmek kapcsán:

„Az elmúlt évtizedekben sok ikonikus sport témájú film készült a nagyközönség számára. Ezeket nagyon sokan látták, erős mondatai és jelenetei a tudatunkba égtek ösztönző jelleggel. Másrészt az informatív sport dokumentumfilmek jelentősége is megnőtt, a kiemelkedő sztárok, sorsok, események bemutatása egyre kiemeltebb szerepet kap, hiszen a sport hőseire, a legnagyobb versenyekre százmilliók figyelnek. Ezért is jó, hogy ezen a fesztiválon több alkotás is megtekinthető, szakértőkkel közösen kielemezhető. Filmproducerként örömmel és felelőséggel fogtam én is munkatársaimmal a száz évvel ezelőtt élt, kicsit elfeledett nagy bajnokaink Halassy Olivér és Fuchs Jenő történetének bemutatásához. Motivált a lehetőség, hogy elérhetőbbé tegyük a ma emberének ezeket a korszakos magyar zseniket, akik ha napjainkban élnének, maximálisan ismertek lennének”.

A programba kerülő hat dokumentumfilm közül az első, november 12-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Túl minden határon lesz, mely az olimpiai bajnok ritmikus gimnasztikázó Margarita Mamunról szól. A film után Csisztu Zsuzsa, olimpiai nyolcadik helyezett tornász, műsorvezető és Vass Dóra, 38-szoros magyar bajnok ritmikus gimnasztikázó beszélgetnek a sportágról és annak olimpiai bajnokáról.

November 13-án, pénteken 19 órai kezdettel a Becsúszó szerelem című új magyar vígjáték lesz műsoron. A focihuligánokról szóló romantikus komédia országos premierje egybeesik a fesztiválvetítésével, a közönségtalálkozóval egybekötött előadást követően Nagy Viktor Oszkár rendezőt, Thuróczy Szabolcs, színész-focidrukkert és a Piller Ádám színészt, a film szereplőit kérdezheti a közönség.

November 14-én szombaton 19 órától a Zlatan című dokumentumfilm Zlatan Ibrahimovic életét mutatja be, s a sztárrá válása mellett a Zlatan-jelenségről is szó esik. A vetítést követően Kele János futballfanatikus közgazdász, újságíró és egy meglepetés sztárvendég beszélnek Ibrahimovicról.

November 15-én vasárnap 19 órától a program egyik legizgalmasabb darabja, a Maradona következik. Asif Kapadia az Oscar-díjas Amy – Az Amy Winehouse-sztori után a focifenomén Diego Maradonáról készített dokumentumfilmet, s rengeteg, korábban nem látott archív felvételen mutatja be a nyolcvanas évek ikonját a Napoli-évektől a vébécímig. A vetítést követő vendég Puzsér Róbert műsorvezető-publicista lesz.

November 16-án, hétfőn a 19 órától a női teniszé a főszerep. Az Athéné fonákja – A női tenisz nyomában a női teniszbajnokok sikerhez vezető útjáról szól, s megszólal benne mások mellett Serena Williams, Martina Hingis, Billie Jean King, Martina Navratilova és Chris Evert. A vetítést követően Temesvári Andrea, páros Grand Slam-győztes, korábbi világranglista hetedik teniszező emeli az est színvonalát.

November 17-én, kedden 19 órától a Puszta ököllel a kesztyű nélküli ökölharc évszázados hagyományaiba enged betekintést. A vetítés után Erdei Zsolt, olimpiai bronzérmes, két súlycsoportban is profi világbajnok ökölvívó és Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó, világbajnoki bronzérmes szumós lesznek a fesztivál vendégei.

A filmfesztivál november 18-án, szerdán 19 órakor a Munkáskupával zárul. A dokumentumfilm a 2022-es katari világbajnokság helyszíneit építő munkásokról szól, akiknek az építtető cég az embertelen körülményeket enyhítendő, egy Munkáskupa bajnokságot szervez. A vetítést követően a vendégek Skardelli György, Kossuth-díjas építész, a Puskás Aréna vezető tervezője és egy meglepetésvendég lesznek.

A beszélgetésekkel egybekötött filmvetítések mellett az elmúlt évek legjobb, sporttal foglalkozó játékfilmjeiből is látható lesz egy válogatás. Ismét műsorra került az Oscar-díjas Én, Tonya, amely Tonya Harding műkorcsolyázó életéről szól. A Borg/McEnroe a teniszvilág nagy rivalizálását, Björn Borg és John McEnroe összecsapását eleveníti fel. A Pelé az idén 80 éves focilegenda élete előtt tiszteleg. A Szabadúszók szinkronúszásról, a Meztelen befutó illegális fogadásokról, A hűséges bankrablókról és autóversenyzőkről szól.

További információk az artpluszcinema.hu-n olvasható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás