promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Francia Filmhét: Különleges életek – Életrevalók 2.0
Borítókép:  Port.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A budapesti Sugár Moziban Francia Filmhetet tartanak október 15. és 21. között, ezért a következő néhány filmajánlómban azokról a francia filmalkotásokról fogok írni, amelyeket műsorra tűznek. Ezúttal a Különleges életekről lesz szó.

Eric Toledano és Olivier Nakache már bebizonyították, hogy nagyon is értenek a megtörtént eseményeken alapuló, valós személyek ihlette történetek filmre viteléhez; gondolok itt az azóta kultfilmnek számító Életrevalókra, amit aztán tényleg vétek lenne kihagynia bárkinek is.

A rendezőpáros legújabb produkciója, a Különleges életek is hasonló vázra épül, de a 2011-es Életrevalókhoz képest ez a film sokkal mélyebben belehatol az ember testébe, és szorongatja meg a lelkét.

A történet szerint Bruno és Malik közel húsz éve egy különleges feladatnak szentelik életüket. Olyan hátrányos helyzetű fiataloknak igyekeznek segítséget nyújtani, akik autizmussal élnek. Minden gyermek más és más területen küzd nehézségekkel, így mindegyikük kezelése egyedi módszereket kíván, melyek olykor szélsőségesek, de leginkább rendkívül szerethetők és a mulatságosak.

Az autizmussal foglalkozó filmek nem újkeletűek, hiszen például a Tom Cruise és Dustin Hoffman főszereplésével készült Esőember is erre épített, mégis az a fim egy könnyed kis gyermekmesének tűnhet a Különleges életekhez képest.

Félreértés ne essék, nem egy, a nézőt teljesen leamortizáló filmről van szó, hiszen a kemény drámát gyakran finom humor oldja fel, de kétségkívül nem egy egyszerű darab. Őszintén szólva nem ér fel az Életrevalók szintjéhez, az sem biztos, hogy kultfilmmé fog válni, de ennek ellenére mégis egy zseniális film. Bár könnyen belecsúszhatott volna ebbe a csapdába, mégsem válik soha giccsessé vagy hatásvadásszá; a maga természetességével, realista stílusával akarja magával ragadni a nézőt.

A Különleges életek a francia filmgyártás egyik újabb, fényesen csillogó ékköve, amire mindenképpen érdemes időt és pénzt áldozni. Bár a film 2019 decemberében debütált a magyar mozikban, a Sugár Mozinak köszönhetően most újra lehetőségünk nyílik arra, hogy a Francia Filmhét keretében megnézhessük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás